Zilele trecute, tânăra noastră colaboratoare Delia Mușetescu a reprezentat ArgeșulOnline.ro la o sesiune de inițiere în afaceri europene, destinată jurnaliștilor aflați la început de carieră.
Evenimentul, denumit în engleză ”European Parliament Training. Programme for Young Journalists”, s-a desfășurat la Oradea, în organizarea Biroului Parlamentului European în România. Tinerii ziariști au avut oportunitatea de a-și aprofunda cunoștințele despre funcționarea Uniunii Europene și a Parlamentului European, precum și despre democrația parlamentară europeană și valorile pe care Europa le promovează.
Cei mai buni jurnaliști participanți vor fi selectați să își continue pregătirea, anul acesta, la sediul Parlamentului European de la Bruxelles sau la cel de la Strasbourg.
Firesc, am rugat-o pe Delia Mușetescu, de loc din Câmpulung, proaspătă absolventă de Filologie (limba franceză) ca la revenirea acasă să ne împărtășească, nouă și dumneavoastră, cititorilor, cum a perceput evenimentul la care a luat parte.
Articolul ei îl puteți lectura în cele ce urmează (ArgeșulOnline.ro).
Afacerile europene sunt în egală măsură și afaceri românești
Din culisele proiectului “European Parliament Training. Programme for Young Journalists”
Într-o lume marcată de schimbări rapide la nivel național și european jurnalistul trebuie să țină pasul cu toate deciziile luate în numele comunității din care face parte. Ba chiar îi revine uneori responsabilitatea socială de a dărâma barierele dezinformării, alegând în schimb transmiterea cât mai obiectivă, lipsită de parti pris, a informațiilor.
Să nu mințim cu bunăștiință, să nu ne dezamăgim publicul
Să nu ne dezamăgim publicul, să nu dezinformăm, să nu mințim cu bună știință… ba din contră, să transmitem informații corecte și obiective, toate aceste lucruri au fost discutate și puse cap la cap săptămâna trecută la Oradea, în cadrul trainingului “European Parliament Training. Programme for Young Journalists”. Evident, printre aspectele teoretice s-au strecurat și discuții despre funcționalitatea Uniunii Europene, intuind importanța unei cunoașteri profunde a instituțiilor de bază și a funcționalității lor.
Împreună cu alți tineri jurnaliști din toate colțurile țării am participat la sesiuni intense de formare în afaceri europene, plecând, bineînțeles, de la o scurtă istorie a Uniunii Europene, marcând perioadele și tratatele cheie, ajungând până la rolul fiecărei instituții și modul în care se iau deciziile care ne influențează viața de zi cu zi.
Și unde am fi putut discuta mai bine aceste lucruri dacă nu la Oradea? Un oraș cu adevărat european, un simbol al diversității culturale. Cu nimic mai prejos decât Viena, spre exemplu, capitala unei țări care ne refuză dreptul de a fi la fel de europeni ca și ceilalți.
Trainerul nostru, jurnalistul specializat în afaceri europene Robert Lupițu, alături de Mihai Roșioru, ofițer de presă al Biroului Parlamentului European în România, ne-au vorbit despre serviciile puse la dispoziție de Parlamentul European pentru facilitarea relațiilor cu jurnaliștii.
Jurnaliștii români iau greu contact cu europarlamentarii noștri
Inițiativa a fost luată ca urmare a înregistrării unui procent foarte mic de jurnaliști români care ajung să aibă contact direct cu mediul politic de la Strasbourg sau Bruxelles. Astfel, publicul român nu beneficiază de articole bogate în informații culese de la fața locului, multe dintre deciziile luate la nivel european având încă în țara noastră un statut generic. E o întreagă discuție de ce nu au jurnaliștii români contact direct cu europarlamentarii, dar vom dezvolta subiectul cu altă ocazie.
Noi, tinerii jurnaliști participanți, ne-am arătat toată deschiderea spre a învăța lucruri noi, înțelegând nevoia societății din care facem parte de informare și de educație în domeniul afacerilor europene. La urma urmei, suntem cetățeni europeni și merităm să știm și să cunoaștem îndeaproape procesele legislative, propunerile, dar și inițiativele aleșilor noștri.
De altfel, în cadrul celor trei zile de training, printre speakeri s-au strecurat și trei europarlamentari români, respectiv Dacian Cioloș (Reper/Renew Europe), Victor Negrescu (PSD/Socialiști) și Siegfried Mureșan (PNL/PPE).
Grație discursurilor acestora am putut ajunge mult mai repede la esența proiectelor europene, respectiv a grupurilor politice din care aceștia fac parte la nivelul UE. Au urmat așadar discuții despre procesele de votare, proiectele și inițiativele avute în plen, agenda de zi cu zi a unui europarlamentar, scurte dezbateri pe anumite probleme europene actuale și, bineînțeles, încurajări.
Ne-au vorbit nume grele din lumea presei de calitate
Informațiile au fost consolidate de discuțiile atât cu trainerii, cât și cu alți invitați de renume, de data aceasta din lumea presei, precum lector univ. dr. Ciprian Cucu, Ioana Avădani (director al Centrului pentru Jurnalism Independent), Ovidiu Nahoi (redctor-șef al Radio France Internationale România), prof. univ. dr. Valentin Naumescu și prof. univ. dr. Brîndușa Armanca.
Alături de suita de oameni ai presei am pus la cale discuții despre dezinformare, tipuri de dezinformare, mijloace și metode de combatere. S-a adeverit,o dată în plus, că în spatele oricărei cariere de succes stă calitatea umană. Jurnalistul, aflat în prima linie a transmiterii informațiilor către public, este cel care trebuie să își asume veridicitatea faptelor relatate și să le verifice, refuzând să fie complice la instaurarea fricii sau a haosului în rândul cetățenilor (așa cum nu de puține ori s-a întâmplat în ultimii 4-5 ani).
Informația trebuie verificată din cel puțin trei surse, atenția trebuie antrenată pe detalii, mai ales ca urmare a evoluției inteligenței artificiale.
Nu au lipsit nici discuțiile despre viitorul Uniunii Europene, curiozități despre cele două mari conflicte militare actuale care țin lumea ca pe un butoi de pulbere. Analize asupra diferitelor puncte de vedere în legătură cu evoluția Europei și importanța unei informări corecte și obiective în legătură cu evoluția statelor UE.
De altfel, multe sfaturi s-au îndreptat înspre noi, căci în calitate de jurnaliști trebuie să fim constant informați, să punem accentul pe formarea noastră continuă, pe o lectură consecventă. Totul pentru a respecta cu adevărat publicul care ne urmărește și care crede – încă – în relatările noastre.
Tinerii ziariști, orizonturi și perspective noi
În timpul celor trei zile fiecare participant a avut oportunitatea de a-și îmbunătăți abilitățile de investigație și de a dezvolta o înțelegere profundă a peisajului afacerilor europene. Experiența a fost cu atât mai interesantă cu cât legăturile dintre noi s-au sudat și am înțeles că avem pasiuni și convingeri egale. Tineri debutanți în presă, am avut ocazia să schimbăm idei și să ne cunoaștem și dincolo de sala de training, discutând, împărtășind experiențe și legând prietenii. Împreună am descoperit Oradea cu toate peisajele ei superbe și clădirile istorice.
Iar, la finalul celor trei zile, am plecat de acolo mai bogați și în informații și în lista de prieteni. Și sunt convinsă că acesta a fost scopul programului “European Parliament Training. Programme for Young Journalists”: de a crea conexiuni sănătoase, care să permită consolidarea unei noi pături de jurnaliști pentru care contează în egală măsură valoarea umană și etica muncii lor.
Partea a doua a trainingului se va desfășura la Strasbourg sau la Bruxelles, acolo unde cei care s-au dovedit a fi cei mai bine pregătiți jurnaliști vor avea ocazia să participe la conferințe de presă, să asiste la ședințe în plenul Parlamentului European și, bineînțeles, să discute cu eurodeputații ”unu la unu” pentru a le putea cunoaște îndeaproape proiectele și activitatea.
surse foto: Facebook/Fan Media Oradea, ArgeșulOnline.ro/Delia Mușetescu