„Cultura nu e un element decorativ, ci un imperativ al coeziunii noastre sociale”

Date:

Share post:

Continuăm azi cu a doua parte a interviului pe care maestrul Mircea Diaconu, actor de renume, om de cultură, scriitor, fost ministru al Culturii şi actual europarlamentar independent, a avut amabilitatea să ni-l acorde.

Reporter: Dle Diaconu, sunteţi vicepreşedinte al Comisiei de Cultură şi Educaţie a Parlamentului European. Aţi fost implicat major în ceea ce înseamnă Anul European al Patrimoniului Cultural 2018. Credeţi că ţara noastră a valorificat aşa cum trebuie oportunităţile oferite în acest an? V-am ruga să detaliaţi un pic răspunsul.

Mircea Diaconu: Am declarat şi cu alte ocazii că noi, românii, ne-am obișnuit să percepem cultura ca pe un element decorativ, opțional, al existenței noastre. Nimic mai fals, nimic mai greşit. Domeniul cultural este un imperativ al coeziunii sociale și al supraviețuirii civilizației europene. Deci şi româneşti. El nu este decorativ, ci esențial creșterii economice și succesului politicii interne și externe a Uniunii Europene. Deci şi a României.

Anul European al Patrimoniului Cultural, aşa cum a fost desemnat anul 2018, ar fi trebuit să fie ca un muzeu al nostru, al românilor, deschis larg către ceilalţi. Am şi demarat un proiect personal în acest sens.

Mircea Diaconu: Problemele României au cauze româneşti şi rezolvări tot româneşti

Reporter: Vă referiţi la cel numit de dumneavoastră „Reţeaua naţională de repere ale civilizaţiei spaţiului românesc”, probabil.

Mircea Diaconu: Exact. Părerile despre originile și identitatea noastră glisează azi, periculos de mult, aş zice, între dispreț de sine și mândrie exagerată, lăsând un spațiu mult prea mare populismelor care astăzi coagulează energii toxice în toată Europa. Vedeţi bine în ce direcţie merg lucrurile nu doar la noi, ci şi în alte state europene. Iată de ce cred că un astfel de concept trebuie să decurgă din studii științifice și argumente istorice și să pătrundă încet, încet, în conștiința publică prin toate mijloacele, să dea identitate și conștiință de sine națiunii noastre. Exact în An Centenar. Or, din păcate, constat că asta nu prea se întâmplă.

Reporter: Aţi fost sprijinit în vreun fel în acest demers al dumneavoastră, vi s-a alăturat cineva în proiectul respectiv?

Mircea Diaconu: Am cooperat bine în acest sens cu diverse organizaţii neguvernamentale, şi din România, şi ale românilor din mai multe colţuri ale lumii. Instituţional, însă, aceste lucruri nu au interesat nicio autoritate a statului român.  Am putea face foarte multe lucruri bune, resurse există. Sunt foarte mulți bani europeni pe care nu îi accesăm, și pe domeniul cultural cu atât mai mult.

Reporter: Din 1989 încoace, pentru toate guvernele care s-au perindat pe la Palatul Victoria, cultura a fost mereu o cenuşăreasă a bugetului. Credeţi că există vreo şansă să se schimbe abordarea asta vreodată?

Mircea Diaconu: Sincer, nu văd o astfel de schimbare posibilă în viitorul apropiat. Concepţia că tot ceea ce ţine de cultură e doar o sursă de cheltuieli e atât de adânc înrădăcinată în mentalul colectiv, inclusiv la nivelul decidenţilor politici încât eu nu văd posibilă prea curând o schimbare de atitudine faţă de Cultură, la nivel guvernamental.

sursa foto: mirceadiaconu.eu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Primarul comunei argeșene Buzoești, fără permis de conducere după ce a fost prins băut la volan

Ion Tănase, primarul comunei Buzoești, a fost depistat conducând...