După aceia dintre dumneavoastră care sunteţi microbişti ştiţi deja, aseară CS Mioveni a pierdut la scor de neprezentare meciul jucat la Buzău, cu FCSB. Mioveniul a jucat un fotbal slăbuţ, adversarul a fost ceva mai bun, dar, în opinia noastră, şi nu numai – deznodământul partidei a fost influenţat decisiv de arbitrul Marcel Bîrsan din Bucureşti.

Trei greşeli majore a comis fluieraşul bucureştean, toate în favoarea FCSB: i-a dat un galben gratuit lui Buziuc (care l-a încasat corect pe al doilea şi şi-a lăsat echipa în 10 înainte de pauză), a inventat un penalty, la 0-0, la un atac curat al lui Scarlatache, la minge, şi n-a sancţionat un ofsaid la acelaşi Keşeru, care a dus la golul 2. Aici centralul ar fi trebuit ajutat de tuşier, dar nici acesta n-a văzut ofsaidul.

Mai mulţi foşti arbitri (Ion Crăciunescu, Adrian Porumboiu, chiar şi Constantin Zotta, un stelist declarat) au căzut de acord că Bîrsan a făcut cel puţin un gol cadou celor de la FCSB. Păreri la care au achiesat şi foşti mari fotbalişti ai Stelei, recte Ilie Dumitrescu şi Helmuth Duckadam.

Primarul din Mioveni, chestionat de colegii de la Gazeta Sporturilor, a fost foarte vehement şi a declarat că, din cauza „acestor derbedei” (arbitrii şi ceri care conduc Liga Profesionistă de Fotbal şi Comisia Centrală a Arbitrilor) va retrage echipa din campionat. O decizie în acest sens urmează să se ia miercuri, după discuţii cu sponsorii şi jucătorii, a mai spus primarul Ion Georgescu.

Dumnealui s-a mai revoltat o dată, acum vreo două luni şi ceva, la adresa arbitrilor, după jocul de acasă pierdut cu 0-1 contra celor de la CFR Cluj-Napoca. Arbitrul Andrei Chivulete a validat golul oaspeţilor, deşi fusese un ofsaid de vreo doi metri şi a refuzat să acorde un penalty clar pentru Mioveni.

După acel meci, primarul Georgescu a cerut scoaterea din viaţa sportivă a centralului Chivulete şi a celor doi tuşieri, ameninţând cu retragerea echipei din campionat. Nu s-a întâmplat, însă, nimic: Chivulete jr e tot arbitru, la fel ca şi asistenţii săi din acel meci de pomină, iar despre retragere, dl Georgescu s-a răzgândit, între timp.

Meciul de aseară, contra FCSB, este, însă, al doilea din acest campionat în care CS Mioveni este dezavantajată evident, asta ca să folosim o expresie mai delicată. Microbiştii argeşeni speră, totuşi, că primarul din Mioveni nu-şi va materializa ameninţarea cu retragerea din campionat.

Revenind la cele două arbitraje catastrofale care au viciat rezultatele a două meciuri pierdute de Mioveni, fostul arbitru Adrian Porumboiu a spus despre centralul Bîrsan, comentând penalty-ul făcut cadou FCSB-ului, că „nu simte jocul, n-are nicio treabă cu fotbalul, de-aia a dat 11 metri”.

Cum poţi fi arbitru profesionist dacă n-ai jucat fotbal niciodată?

Dl Porumboiu are dreptate: arbitrul Marcel Bîrsan nici nu are cum să simtă jocul, câtă vreme dumnealui n-a jucat niciodată fotbal, nici măcar la nivelul de juniori de categoria Onoare. Aşa cum nici Andrei Chivulete n-a jucat fotbal la nivel mai înalt decât miuţe curtea şcolii. Şi nu sunt singurii arbitri din fotbalul profesionist care n-au jucat fotbal.

Nu există vreo statistică oficială în acest sens, dar, din cîte ştim, cei mai mulţi arbitri de Liga I de la noi n-au jucat fotbal măcar la Liga a 4-a sau a 3-a.

Aşa că întrebarea care se pune este cum de au ajuns aceşti tineri domni să arbitreze meciuri de fotbal profesionist (unii au ajuns să aibă şi ecuson FIFA, „flueră” inclusiv la meciuri internaţionale, cum e cazul lui Bîrsan) câtă vreme ei nu cunosc jocul de fotbal decât de la televizor?

În imaginea de sus, Marcel Bîrsan (în centru), la meciul din Europa Conference League din iulie anul acesta, de la Liepaja, din Letonia, dintre echipa gazdă FK şi bulgarii de la ŢSKA Sofia.

sursa foto: Facebook/Marcel Bîrsan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here