După cum era de aşteptat, Guvernul USR propus de prim-ministrul desemnat Dacian Cioloş (foto) a picat cu brio la votul de învestitură în Parlament, strângând numai 88 de voturi, faţă de un necesar de 234. 184 de parlamentari au votat împotrivă. Practic, pentru Guvernul propus de fostul comisar european Cioloş au votat doar parlamentarii USR, 80 la număr, plus încă vreo câţiva (2-3 minoritari, un liberal „orbanist” şi care o mai fi fost).

În această situaţie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că a convocat pentru mâine o nouă rundă de consultări la Palatul Cotroceni, în urma cărora va nominaliza un alt candidat la postul de prim-ministru.

PNL nu concepe să propună alt premier decât cel demis, Florin Cîţu, USR nici nu vrea să audă de Cîţu, PSD nu vrea decât să critice de pe margine, nu şi să-şi asume răspunderea guvernării, AUR e izolat pe scena politică, în vreme ce UDMR aşteaptă să fe luat la guvernare nu contează de către cine, numai guvernare să fie.

În această situaţie, ce soluţie de premier va prezenta preşedintele Iohannis, mâine, e un mister pentru multă lume, inclusiv pentru noi.

Pe scena politică de la Bucureşti, însă, au început, de ceva vreme, să circule zvonuri cum că preşedintele s-ar fi săturat să-l ţină în braţe la infinit pe Florin Cîţu, observând, pesemne, că din cauza acestuia se blochează orice tentativă de a avea un Guvern stabil.

Este posibil, astfel, ca dl Iohannis să numească drept candidat de prim-ministru un alt lider liberal, nu pe preşedintele acestui partid, Florin Cîţu.

Organizaţiile PNL din Transilvania, de departe cele mai influente din partid (se ştie, sudul şi Moldova sunt „roşii”), ar agrea desemnarea ca premier fie a lui Emil Boc, fie a lui Ilie Bolojan. Ca primari la Cluj-Napoca, respectiv la Oradea, cei doi au dat adevărate lecţii de administraţie publică locală eficientă, performantă şi transparentă. Astfel de variante ar beneficia şi de sprijinul USR, şi de cel al UDMR, astfel că s-ar putea încheia criza guvernamentală.

Decizia e la preşedintele Iohannis. Potrivit Constituţiei, domnia-sa poate propune prim-ministru pe cine doreşte. Poate să-l propună din nou pe Florin Cîţu, poate să-l propună şi pe Cornel Ionică…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here