Criză de personal fără precedent în hoteluri. În curând, recepţioneri şi cameriste din Vietnam

Date:

Share post:

Industria hotelieră, una dintre ramurile în care salariile sunt printre cele mai mici din economie şi în care bacşişurile contează adesea mai mult decât leafa, traversează o criză de personal cum n-a mai traversat niciodată după 1989.

Aproximativ 20.000 de posturi în hotelărie sunt libere şi listate pe site-urile de recrutare de forţă de muncă, a anunţat Federaţia Industriei Hoteliere din România.

În general, nici tinerii şi nici adulţii nu se înghesuie să lucreze în industria hotelieră din cauza salariilor mici oferite. Mai mult, o mulţime de oameni calificaţi în acest domeniu au ales să muncească în ţările vestice, pe salarii de 5 până la 10 ori mai mari.

Şcoala nu mai livrează nici ea, de ani buni, personal calificat pentru industria hotelieră. Tinerii preferă studiile universitare la facultăţi private, devenite banal de uşor de făcut.

„Noi am dat anunţuri de angajare în repetate rânduri, peste tot în ţară, ca să găsim personal pentru hotelul nostru de pe Litoral. Rezultate, aproape zero, deşi oferim gratuit cazare şi masă, dar şi un salariu bunicel, peste cel minim pe economie”, ne-a declarat un om de afaceri din Piteşti, proprietar al unui hotel la litoralul Mării Negre.

„Ştiu că şi alţi proprietari de unităţi de cazare de pe Litoral se confruntă cu aceleaşi probleme. De fapt, greutăţi în a găsi oameni calificaţi am şi la Piteşti, nu doar la mare”, ne-a mai declarat respectivul.

„Importul forței de muncă este o soluție, cea mai rapidă, dar nu poate acoperi necesarul nostru la nivel atât de mare”, a spus dl Călin Ile, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România, la postul TV Digi24.

„Nu înțelegem de ce, nici până acum, acceptarea zilierilor în sectorul turism nu s-a rezolvat… O bună parte din soluțiile găsite de țările din Europa a fost aducerea forței de muncă din afara spațiului Uniunii Europene. Probabil, la această soluţie o să recurgem şi noi”, a mai declarat dl Ile.

Potrivit domniei-sale, ziua când în hotelurile noastre vom fi întâmpinaţi la recepţie de personal din Vietnam sau Filipine nu e foarte departe.

Oricum, în mai multe hoteluri şi restaurante de pe Litoral pot fi întâlniţi foarte mulţi lucrători din Republica Moldova sau din Ucraina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Din 2024, adio motoare diesel pe Dacia Duster

Începând cu modelele anului 2024, Dacia nu va mai...

CS Mioveni a scos un punct nesperat, la ultima fază a meciului: 1-1 acasă, cu Sepsi

CS Mioveni a jucat azi, cu Sepsi Sfântu-Gheorghe, un...

Avalanşa de la cabana Capra: până la prânz, salvatorii nu ajunseseră încă la turiştii blocaţi (video)

Efectivele impresionante ale forţelor de ordine, plus drumari şi...

O avalanşă puternică a lovit azi noapte cabana Capra, de pe Transfăgărăşan (galerie foto)

O avalanşă puternică a lovit în plin azi noapte...

FC Argeş, punct meritat la Sibiu, cu Hermannstadt: 1-1, gol Garita

FC Argeş a încerca azi, la Sibiu, cu câteva...