Direcția de Sănătate Publică (DSP) Argeș a inițiat o campanie de donare de sânge la nivelul județului, având în vedere că donatorii s-au împuținat din ce în ce mai mult.
Nu doar la Câmpulung, cum semnalam zilele trecute, ci şi la nivel de judeţ. Cauzele pot fi multiple: concediul, treburile gospodărești, comoditatea sau, adesea, teama.
Oricare ar fi motivele, reprezentanții DSP Argeș încearcă să-i determine pe oameni să iasă din case pentru a face o faptă bună care poate schimba viața unei persoane aflate în dificultate.
În afară de faptul că sângele donat înseamnă o viață salvată, binefăcătorii se pot bucura de câteva avantaje: 7 bonuri de masă, o zi liberă de la serviciu/școală în ziua donării și decontarea transportului între localitatea de reședință și centrul de donare. De asemenea, trebuie urmărite și beneficiile medicale rezultate în urma acțiunii: sângele se fluidizează, starea de spirit va fi mai bună, energia va fi la ordinea zilei.
Înainte de prezentarea la centru, trebuie mâncat un mic dejun copios, bogat în fibre. Fumatul este interzis cu o oră înainte și după donare.
În Pitești oricine poate dona, de luni până vineri, în intervalul orar 8-13.
Condițiile care trebuie îndeplinite sunt următoarele: vârstă donatorului trebuie să fie între 18 și 55 de ani, greutate minimă de 50 kg, să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni. De asemenea, femeile nu pot dona sânge dacă sunt însărcinate/lăuze/în perioada menstruală.
Persoanele care suferă de anumite afecțiuni precum: hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine, nu pot dona sânge. De asemenea, de la statutul de donatori sunt excluse categoriile de persoane care s-au confruntat cu afecțiuni precum: hepatitǎ (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis, vitiligo), miopie forte peste(-) 6 dioptrii, cancer.
Având în vedere că perioada vaccinării încă nu s-a sfârșit, donatorii care s-au vaccinat cu Pfizer sau Moderna trebuie să fie atenți dacă s-au confruntat cu simptome, în cazul în care au trecut 7 zile de la administrarea serului. Persoanele care s-au vaccinat cu AstraZeneca sau Johnson pot dona dacă au trecut cel puțin 4 săptămâni de la administrare și nu au prezentat simptome.
Centrele de Transfuzie Sanguină sunt dotate cu săli performante, moderne, sângele se păstrează în frigidere performante, ceea ce oferă siguranța calității serviciului. Lupta de convingere se dă cu factorul moral. Nepăsarea poate ucide, așa că puțină mobilizare nu ar strica pentru a se da o șansă la viață celor aflați pe paturile spitalelor.
Imaginea de sus este de la o acţiune de donare de sânge din vara anului trecut.