„Generalul Nicolae Ciucă, propulsat premier de coaliția toxică PSD-PNL-UDMR, a trecut la o nouă fază autocratică. Distruge instituții întregi pentru a-și scăpa pielea de acuzația de plagiat.
De data asta a luat în lunetă CNATDCU (Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare – n.n.), consiliul care dă verdictele de plagiat, consiliul compus din specialiști unanim recunoscuți și complet independent politic, pe care nici măcar Ponta nu a reușit să îl desființeze.
E o performanță pe care nu au reușit-o nici Victor Ponta și nici Liviu Dragnea. În cazul lui Ciucă, e deja al patrulea abuz de putere în dosarul plagiatului. Inimaginabil într-o țară care se pretinde o democrație funcțională”, scrie urnalistul Cristian Pantazi, într-un articol de opinie publicat pe site-ul G4Media.
Şi noi am semnalat ieri că, prin desfiinţarea CNATDCU, se va ajunge la situaţia în care universităţile care au acordat titlurile de doctor suspecte de fraudă va trebui să se investigheze singure, ele însele, cu rezultate de pe acum previzibile.
Mai mult, proiectul de lege promovat de ministrul de resort, Sorin Cîmpeanu, nu prevede termene de punere în aplicare a noilor mecanisme de verificare a plagiatelor, ceea ce înseamnă o amnistie de facto. Altfel spus, liber la furat.
„Situația e scandaloasă și aduce aminte de încercările lui Victor Ponta de a-și mușamaliza propriul plagiat, ori de tentativa lui Dragnea de a forța guvernele PSD să dea o amnistie pentru faptele lui de corupție.
De ce fac Nicolae Ciucă (foto) și sistemul de putere din jurul lui, coordonat de Klaus Iohannis, aceste eforturi uriașe, ce presupun încălcarea grosolană a oricărei morale publice la limita încălcării legii?
Scopul final e candidatura la alegerile prezidențiale, motiv pentru care Nicolae Ciucă trebuie să fie albit definitiv de acuzația de plagiat. Ciucă este alesul lui Iohannis, care speră să profite ulterior de pe urma promovării generalului”, a mai scris Cristian Pantazi.
Ca să ne facem cu toţii o idee privind dimensiunile pe care le-a atins furtul academic în România ultimelor decenii: în perioada de 24 de ani (1965-1989 în care la cârma României s-a aflat fostul dictator Nicolae Ceauşescu, universităţile româneşti au acordat aproximativ 3.000 de titluri de doctor.
Din 1989 încoace, potrivit unor statistici neoficiale, dar bazate pe date publice, au dobândit acest titlu aproximativ 60.000 de persoane.
Puteţi lectura integral articolul lui Cristian Pantazi aici.
sursa foto: Facebook/Nicolae Ciucă