Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a anunţat, recent, că zvonurile potrivit cărora ar intenţiona interzicerea creşterii porcilor în gospodării individuale nu au niciun fundament. Totuşi, autoritatea informează că are în plan introducerea unor aşa-numite „măsuri de biosecuritate”, despre care, însă, nu a oferit detalii, cel puţin deocamdată.

„Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor NU interzice și NU limitează creșterea porcinelor în gospodăriile populației din România… În propria gospodărie, fiecare crescător poate crește câte porcine dorește și să facă sau nu reproducție.

ANSVSA intenționează numai să stabilească măsurile de biosecuritate pentru fiecare tip de exploatație, nicidecum să interzică creșterea sau reproducția în gospodăriile populației. Astfel, cei care doresc să facă reproducție și să vândă suine, inclusiv ca persoană fizică, vor trebui să respecte câteva măsuri suplimentare de biosecuritate, față de ceilalți crescători, pe întreaga durată a evoluției pestei porcine africane în România.

Atâta timp cât pesta porcină africană evoluează pe teritoriul României, ANSVSA, instituția responsabilă pentru sănătatea și bunăstarea animalelor are rolul de prevenție și combatere a acestui virus prin aplicarea de măsuri specifice. Chiar în condițiile în care scăderea numărului de focare este semnificativă, de la 1.220 de focare active în septembrie 2019 la 236 în prezent, măsurile trebuie menținute și intensificate pentru că pericolul este permanent prezent”, a mai transmis ANSVSA, printr-un comunicat de presă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here