Cresc şi pensiile speciale ale foştilor parlamentari, nu doar lefurile actualilor

Date:

Share post:

Votul dat de Senatul României, în urmă cu aproape o săptămână, prin care sunt majorate salariile parlamentarilor, dar şi cele ale altor aleşi (preşedinţi şi vicepreşedinţi de consilii judeţene, primari, viceprimari etc), are, printre efectele colaterale, şi majorarea pensiilor speciale pe care le încasează foştii parlamentari.

„Indemnizațiile pentru limită de vârstă” ale foștilor parlamentari (aşa se numesc, oficial, aceste pensii speciale) sunt acordate lunar, în funcţie de indemnizaţiile actualilor parlamentari. Aşa că majorarea ultimelor atrage după sine, automat, şi majorarea pensiilor speciale ale foştilor deputaţi şi senatori.

Potrivit Statutului Senatorilor şi Deputaţilor, aceste pensii speciale pentru foştii parlamentari „se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55% din indemnizaţia brută lunară aflată în plată”.

Calcule concrete au făcut cei de la site-ul Fanatik: „Aplicând această formulă de calcul la nivelul actual al indemnizației brute a parlamentarilor din această legislatură, de 18.720 de lei, rezultă că pensia unui fost deputat/senator care a avut un mandat complet este de 4.944 lei, iar pentru cei cu două mandate este de 9.888 lei.

În cazul în care Camera Deputaților (for decizional – n.r.) va menține modificările la Legea salarizării în forma adoptată de Senat, indemnizația brută a actualilor parlamentari va crește la 20.700 de lei, ceea ce înseamnă că pensia specială pentru un mandat va fi de 5.472 lei, iar pentru două mandate va crește cu peste 1.000 de lei, ajungând la 10.994″, se menţionează într-un articol publicat de site-ul Fanatik.

Cei care au avut trei mandate de parlamentar sau mai multe urmează să primească o pensie specială de 16.416 lei lunar. Pensie care se poate cumula cu altele.

sursa foto: arhivă ArgeşulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...