„Intenționez ca la sfârșitul lunii să supun atenției Consiliului Local actele de înfrățire oficială între orașul Costești și localitatea Costești din Republica Moldova, ca un semn pentru viitor.

Am vorbit cu mai mulți oameni din Republica Moldova, dar costeștenii îmi sunt cei mai dragi și am înțeles că majoritatea de acolo doresc unirea cu patria mamă”, a declarat primarul orașului Costești din judeţul Argeş, Ion Baicea.

Potrivit primarului satului Costești din raionul Ialoveni, Republica Moldova, Natalia Petrea (Partidul Democrat Liberal, de orientare pro europeană), în consiliul local al localității a fost deja aprobat acordul de colaborare.

„E vorba de o relație care a fost însăilată cu 20 de ani înainte, în 1998, de autoritățile publice și instituțiile publice de atunci. Îi mulțumesc domnului primar pentru invitație și iată că astăzi se scrie o pagină mai activă de istorie între localitățile noastre”, a punctat dna Natalia Petrea.

Natalia Petrea, primarul localităţii Costeşti, raionul Ialoveni, Republica Moldova

Menționăm că denumirea Costești este printre cele mai populare printre localitățile din România și Republica Moldova.

Astfel, în Republica Moldova sunt trei astfel de toponime (situate în raioanele Rîșcani, Ialoveni și Hîncești).

În România găsim cel puțin 15 localități cu numele Costești.

Satul Costeşti din Moldova, cu care se înfrăţeşte Costeştiul nostru, are o istorie ce datează încă din timpul voievodului Ioan Vodă cel Viteaz (sau cel Cumplit), din anul 1573.

Localitatea are puţin peste 10.000 de locuitori, din care aproape 93% s-au declarat „moldoveni” şi numai 6,45% români. Restul sunt ruşi, ucraineni şi ţigani.

În imaginea de sus, vedere de ansamblu asupra Costeştiului din raionul Ialoveni, Moldova.

sursa foto: Wikipedia, realitatea,md

sursa info: http://diez.md/2018/08/20/un-sat-din-r-moldova-se-va-infrati-cu-un-oras-din-romania-ambele-au-aceeasi-denumire/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here