În competiţia numărul 1 a fotbalului sud-american la nivel de echipe de club, Copa Libertadores (echivalentul Ligii Campionilor din Europa) tocmai s-au încheiat semifinalele. Dacă, în anii precedenţi, în această fază a competiţiei găseai numai echipe din Argentina şi din Brazilia, anul acesta formaţiile argentiniene a trebuit să îndure o umilinţă cum n-au mai îndurat demult.

Între cele patru echipe calificate în careul de aşi al fotbalului sud-american, nicio echipă din Argentina. E un lucru care nu s-a mai întâmplat de ani buni. În schimb, au fost trei echipe braziliene, plus o prezenţă inedită, gruparea ecuadoriană Barcelona Guayaquil.

Barcelona din Ecuador a jucat contra celor de la Flamengo Rio de Janeiro, echipă care a câştigat competiţia în urmă cu două sezoane. Clar mai buni, brazilienii, conduşi din teren de fosta vedetă a lui ŢSKA Moscova, Vitinho, au câştigat ambele manşe cu scor identic, 2-0.

În cealaltă semifinală s-au duelat două echipe braziliene, Palmeiras Sao Paulo, deţinătoarea trofeului, şi Atletico Mineiro Belo Horizonte, câştigătoarea a Copei Libertadores în anul 2013. Echipa din Belo Horizonte venea după două tururi precedente în care eliminase pe ambii granzi ai Argentinei, Boca Juniors (0-0 şi 1-0) şi River Plate, pe care a bătut-o măr, scoruri 1-0 şi 3-0.

A fost o dublă manşă extrem de echilibrată, care s-a încheiat cu două remize, 0-0 şi 1-1. Câştig de cauză a avut Palmeiras, graţie golului marcat în deplasare.

Finala se va juca astfel între două echipe braziliene, la fel ca şi anul trecut, atunci când finaliste au fost Palmeiras (echipa comunităţii de imigranţi italieni din Brazilia) şi FC Santos, echipa care l-a dat umanităţii pe marele Pele.

De data aceasta, vor fi faţă în faţă Flamengo şi Palmeiras, două dintre cele mai bogate echipe din Brazilia, care se luptă şi în acest an pentru titlul de campioană: Palmeiras e pe 2, Flamengo pe 3, la un punct în spate, dar cu două meciuri mai puţin jucate.

Estadio Centenario din Montevideo, un templu al fotbalului sud-american

Finala va avea loc pe 27 noiembrie, în Uruguay, la Montevideo, pe celebra arenă Estadio Centenario, un stadion construit acum aproape un secol, special pentru prima ediţie a Cupei Mondiale şi care are acum o capacitate de puţin peste 60.000 de locuri.

Despre vreo favorită e greu de vorbit, ambele combatante fiind formaţii puternice, înţesate de jucători de mare calitate. Casele de pariuri o indică, totuşi, pe Flamengo ca fiind în pole position. Va fi, oricum, un spectacol pe care, dacă puteţi să îl urmăriţi (meciul se joacă de la ora 23, ora României), e puţin probabil să vă dezamăgească.

Imaginea de sus este de la un duel între Palmeiras Sao Paulo şi River Plate Buenos Aires, din cadrul aceleiaşi competiţii, din urmă cu două sezoane.

surse foto: Estadio Centenario Montevideo, Diario Clarin Buenos Aires/Fernando Manterola

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here