Cea mai importantă competiţie a fotbalului la nivel de echipe de club din America de Sud, Copa Libertadores (e echivalentă cu Champions League din Europa) a ajuns în faza sferturilor de finală, după ce azi s-a jucat ultimul meci din optimi, Fluminense Rio de Janeiro (Brazilia)-Cerro Porteno Asuncion (Paraguay) 1-0, după 2-0 pentru brazilieni, în tur, la Asuncion.

De vreo câteva ediţii încoace, competiţia e dominată de echipele braziliene, deşi şi cele din Argentina, Uruguay sau Chile ar putea juca oricând, fără probleme, în grupele Champions League din Europa. Ba chiar unele s-ar lupta şi pentru câştigarea trofeului.

Dintre cele opt echipe calificate în sferturile actualei ediţii, cinci sunt din Brazilia: Flamengo şi Fluminense, ambele din Rio de Janeiro (mari rivale acolo, cam cum e la noi rivalitatea Steaua-Dinamo), Atletico Mineiro Belo Horizonte, Palmeiras şi FC, ambele din Sao Paulo.

Celelalte trei echipe calificate sunt cunoscuta grupare argentiniană River Plate Buenos Aires, Barcelona Guayaquil din Ecuador şi campioana Paraguayului, Olimpia Asuncion. Dacă prezenţa Barcelonei din Ecuador sau a Olimpiei Asuncion în această fază a întrecerii nu sunt considerate surprize, faptul că Argentina are o singură echipă între cele mai bune opt ale Americii de Sud e o surpriză mare.

Argentina a avut şase echipe calificate în optimi, dar acolo cinci dintre acestea au fost eliminate. E drept, a fost şi un duel între Argentinos Juniors şi River Plate, câştigat de River, dar eliminarea lui Velez Sarsfield de Barcelona din Ecuador a fost percepută în ţara tangoului ca o ruşine.

Iar altă ruşine, şi mai mare, a fost că celelalte trei echipe argentiniene au fost eliminate în optimi de „duşmanii” din Brazilia: Boca Juniors a pierdut cu Atletico Mineiro (la penalty-uri, după două remize albe), Defensa y Justicia a pierdut cu Flamengo (0-1 şi 1-4, cam sever), iar Racing Club Buenos Aires a fost eliminată de FC Sao Paulo (1-3 acasă, după 1-1 la Sao Paulo).

Programul optimilor de finală

Flamengo-Olimpia Asuncion

Palmeiras-Sao Paulo (derby-ul oraşului)

Atletico Mineiro-River Plate

Fluminense-Barcelona Guayaquil

Meciurile tur se vor juca în zilele de 11, 12 şi 13 august, iar manşele retur, la o săptămână distanţă.

Ultimele patru ediţii ale competiţiei au fost câştigate de Gremio Porto Alegre (1-0 şi 2-1 cu Lanus, din Argentina), în 2017, River Plate (2-2 şi 3-1 cu concitadina Boca Juniors), în 2018, Flamengo (2-1 cu River Plate, la Lima, într-o singură manşă), în 2019 şi de Palmeiras Sao Paulo, deţinătoare la zi a trofeului, învingătoare cu 1-0 în finala braziliană cu FC Santos.

În total, de când există Copa Libertadores, cele mai multe trofee le-au cucerit echipele din Argentina (25), urmate de cele din Brazilia (20) şi Uruguay (cu 8 trofee). Restul ţărilor sud-americane au între unul şi trei trofee, mai puţin echipele din Peru, care au doar două finale la activ, ambele pierdute.

Imaginea de sus este din manşa retur a ultimului joc din optimile din acest an, Fluminense-Cerro Porteno 1-0.

sursa foto: Agencia Brasil EBC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here