În conformitate cu datele făcute publice azi, de către Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC, sigla în limba engleză), ţara noastră e la coada clasamentului european în ceea ce priveşte procentul populaţiei adulte vaccinate împotriva Covid-19.

Până la această oră, la nivel european, aproape 64% dintre adulţi au primit cel puţin câte o doză de vaccin împotriva coronavirusului. La noi în ţară, din păcate, procentul de adulţi vaccinaţi anti-Covid nu se situează nici măcar la jumătatea mediei europene: doar puţin peste 30% dintre români au primit una sau ambele doze de vaccin.

La orice capitol suntem de găsit la coada clasamentului, înainte sau după Bulgaria. La vaccinare, înaintea vecinilor de la sud

Ca la multe alte capitole, mai prost decât noi în clasamentul european stă doar Bulgaria, cu numai 17,4% dintre adulţi vaccinaţi. Dintre ţările vecine nouă, cel mai bine stau ungurii, care au reuşit să-şi imunizeze măcar cu o doză de vaccin cam 68% din populaţia adultă.

În vârful clasamentului se situează Islanda, Belgia, Malta, Olanda şi Finlanda, ţări în care procentul de vaccinare a populaţiei este cuprins între 75 şi 89%.

Situaţia în care ne aflăm, trebuie spus, nu se explică prin vreo proastă organizare a campaniei de vaccinare – sunt centre care a trebuit închise, pentru că nu le-a călcat nimeni pragul zile la rând – şi nici prin lipsa vaccinurilor. Guvernul român a revândut sute de mii de doze de vaccin pentru că nu a avut ce face cu ele.

Iar la cum merge campania de vaccinare, din slab înspre şi mai slab, sunt şanse mari ca dr Valeriu Gheorghiţă (în imaginea de sus, vaccinându-şi o consăteană din Izvoru), coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, să nu mai aibă, curând, ce să coordoneze.

Explicaţia faptului că suntem la coada Europei (şi) din acest punct de vedere constă, în principal, în nivelul nostru general de educaţie. Ăştia suntem, pe scurt spus.

sursa foto: ECDC

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here