Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat azi, la Simpozionul Român al Energiei – SIREN 2021, care are loc la Bucureşti, că doi mari furnizori de energie electrică, în speţă grupurile CEZ şi Electrica, sunt anchetate de instituţia respectivă, pe motiv că ar îngreuna migrarea clienţilor lor nemulţumiţi spre alţi furnizori de electricitate.

„Am atenționat la începutul liberalizării companiile că vom monitoriza acest proces. Avem suspiciuni că cu tot avertismentul nostru sunt lucruri în neregulă pe această piață și investigăm comportamentul CEZ-ului și al Electrica în acest sens. Vreau să terminăm foarte repede această investigație ca să putem să avem impact în piață. Important este să facem ca lucrurile să meargă bine și ca oamenii să se poată mișca ușor în căutarea unor oferte mai bune”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, citat de colegul Mihai Nicuţ de la economica.net.

Grupul CEZ, care avea cvasimonopol în judeţul Argeş în ce priveşte furnizarea de electricitate, nu este la prima coliziune cu organismele cu atribuţiuni de control în domeniu.

Anul acesta, în luna aprilie, grupul CEZ (în speţă, compania CEZ Vânzare) a fost amendat cu 200.000 de lei, „pentru nerespectarea prevederilor legale privind frecvența de emitere a facturii și facturarea în perioada cuprinsă între două citiri consecutive ale aparatului de măsurare”, după cum informa, la vreme respectivă, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în Energie (ANRE).

În aceeaşi lună aprilie, chiar la începutul lunii, patronatul ceh al celor de la CEZ decisese să-şi vândă activele din România concernului australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA).

Șapte companii românești, între care CEZ şi Distribuţie Oltenia (principali furnizori de electricitate în judeţul Argeş) şi-au schimbat astfel acționarul începând cu data de 31 martie anul curent.

Fondat în 1969, noul proprietar al CEZ, concernul australian Macquarie, are 16.356 angajați în 31 piețe ale lumii. În data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active în valoare de 339,9 miliarde euro. Între timp, cifra a mai crescut.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here