Consilierul PNL Răzvan Şerbănoiu explică de ce pădurea Trivale nu e nici azi arie protejată şi ce riscuri sunt

Date:

Share post:

Ieri, consilierul local PNL Răzvan Şerbănoiu a dat publicităţii (folosind pagina dumnealui de Facebook) un fel de sinteză a discuţiilor avute loc în ziua precedentă, referitoare la soarta pădurii Trivale. Care ar fi trebuit de mulţi ani să fie declarată arie protejată, dar care încă nu este.

Reproducem aici integral mesajul dlui Şerbănoiu, cu scuzele de rigoare pentru lipsa diacriticelor şi cu menţiunea că sublinierile de aparţin.

„Ieri (joi – n.r.), alaturi de colegi din CL, primar, viceprimari , un deputat si directorul de la Ocolul Silvic Pitesti, am participat la un fel de dezbatere despre soarta Padurii Trivale (cele peste 300 de ha aflate in proprietatea statului).

Spun un fel de dezbetare, pentru ca s-a pornit cu stangul inca de la inceput, cand directorul de la Ocolul Silvic ne spunea povesti, ca daca dorim sa instituim arie protejata trebuie facute niste studii cu fauna pe care dorim sa o pretejam si asta dureaza ani.

Eu sper ca a fost doar o scapare a dumnealui si daca doar asta a fost, a fost adus la zi cu informatiile, anume ca aceste studii sunt facute inca din anii 2008-2010 si toata documentatia a fost avizata si de Academia Romana (conform legii) si se afla la Ministerul Mediului care trebuie sa emita HG cu privire la declararea Padurii Trivale Arie protejata.

Din pacate nu s-a putut emite acesta HG din cauza faptului ca HCL data CL Mosoaia are o diferenta de 17 ha fata de realitate.

Domnul director ne spunea alte povesti, ca daca declaram arie protejata nu vom mai putea intra in padure sa ne plimbam, aceste povesti i-au fost demontate pentru ca aceasta arie protejata va fi gestionata de un Custode, iar cu acordul Custodelui se poate intra chiar si cu masina daca locul o permite, se poate clar intra cu bicicleta, iar pe jos nu mai incape disctutie ca se intra fara probleme.

Diferenta dintre arie protejata si padurea parc este ca in aria protejata nu se mai poate taia nimic, nici macar “de intretinere” cum tot vedem ca se taie acum. In arie protejata se poate retroceda teren in caz ca instanta decide, dar nu i se schimba statutul juridic si nu vedem cine si-ar dori sa aiba padure intr-un astfel de loc.

Chichita cu declararea zonei ca fiind padure parc este ca daca timp de 5 ani nu se amenajeaza parcul propriu-zis, padurea revine in proprietatea Ocolului Silvic si poate fi retrocedata ca orice padure normala unde nu numai ca se poate exploata, adica taia, dar se poate chiar si construi conform legii. In afara de asta daca devine padure parc tot efortul bugetar va pica pe bugetul Pitestiului si nu mi-e ca nu mai raman bani sa mai facem vreun OZN de WC, dar si asa daca scoatem din bugetul actual ceea ce speram sa accesam din fonduri guvernamentale si europene, vorba aia nu prea mai avem bani sa trecem strada.

Pozitia mea este clara si ferma: cel mult sunt de acord sa scoatem din zona de arie protejata cele 48-50 de ha necesare maririi Parcului Trivale iar restul sa ramana arie protejata.

Din pacate Romania ultimilor 30 de ani ne-a aratat ca orice e posibil si eu unul nu sunt dispus sa imi asum riscul ca peste 5 ani sa vedem blocuri in Padurea Trivale. Pozitie sustinuta de Mihai Cotet, Cătălina Dumitraşcu, Sorin Apostoliceanu, Ana Stan.

Daca altii au alta pozitie ii invit sa faca un pas in fata si sa spuna pitestenilor care le sunt intentiile si sa isi asume riscul de a disparea padurea!

PS: Sunt curios cine din presa locala va prelua”.

Nota redacţiei – Nostimă curiozitatea dlui Şerbănoiu cu privire la cine din presa locală va prelua. Noi am preluat, voila. În rest, ar trebui să ştie foarte clar cine din presa locală nu va prelua.

Citiţi aici şi luarea de poziţie a unui alt fruntaş liberal din Piteşti, dl Mihai Coteţ, pe tema pădurii Trivale. Iar aici puteţi citi răbufnirea nervoasă, agresivă, a „primarului de cuvânt”, pe aceeaşi temă.

sursa foto: Facebook/Dragoş Toma

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Primarul comunei argeșene Buzoești, fără permis de conducere după ce a fost prins băut la volan

Ion Tănase, primarul comunei Buzoești, a fost depistat conducând...