Conf. univ. dr. Ciprian Mihali, despre „Lecţiile neînvăţate ale lui 2022”

Date:

Share post:

„Anul care stă să se încheie (e vorba de 2022 – n.n.) a fost unul generos în mari evenimente. Lecțiile pe care ni le-a oferit sunt numeroase și depinde numai de noi să găsim înțelepciunea și echilibrul pentru a învăța ceva din tot ce ni s-a întâmplat în ultimele douăsprezece luni”, a scris, recent, pe siteul PressHub.ro, filosoful, universitarul şi fostul ambasador Ciprian Mihali, un fin diagnostician al societăţii româneşti contemporane.

„Dintre toate, aș reține aici patru, două cu implicații mondiale și două cu consecințe naționale.

1) Pandemia de Covid 19 s-a stins aproape de la sinelăsând în urma sa milioane de morți și un conflict mai ascuțit ca niciodată între știință și pseudoștiință, între adevăr și fake news, între solidaritate și egoism. Cei doi ani de pandemie oficială au pus la grea încercare societățile actuale, iar cea românească nu pare să fi ieșit mai întărită din dura experiență la care a fost supusă.

În același timp, în condițiile unei gestionări adeseori deficitare, abuzive sau chiar dincolo de limitele legii de către stat a pandemiei, rolul nefast al acestor dispozitive s-a tradus și prin confiscarea și, deci, anihilarea posibilităților de critică necesară a formelor de putere, a mecanismelor securitare și de capturare a unei părți crescânde din viețile private a oamenilor de către diferitele și netransparentele structuri de informații.

2) Agresiunea Rusiei asupra Ucrainei ne-a întors cu șapte decenii în urmăreînviind o formă parțial tehnologizată a războiului clasic. Pentru iubitorii de filme SF, invazia declanșată de o putere captivă încă propagandei sovietice din anii stalinismului a fost un șoc prin desfășurarea masivă de echipament militar și de acțiuni tipice mai degrabă pentru cel de-Al Doilea Război Mondial decât pentru Star Wars sau alte ficțiuni tehnologice.

Ocuparea de teritoriu cu armament greu, bombardarea orașelor, a spitalelor, gărilor, școlilor, uciderea și violarea civililor ne-au trezit la o realitate pe care o credeam depășită, dacă am fi rămas cumva insensibili la crimele oribile petrecute în alte zone ale lumii în ultimele zeci de ani”, a mai scris profesorul Ciprian Mihali.

Citiţi întreg articolul din care am citat, dând clic aici. Merită zăbava, vorba cronicarului.

sursa foto: Facebook/Ciprian Mihali

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Din 2024, adio motoare diesel pe Dacia Duster

Începând cu modelele anului 2024, Dacia nu va mai...

CS Mioveni a scos un punct nesperat, la ultima fază a meciului: 1-1 acasă, cu Sepsi

CS Mioveni a jucat azi, cu Sepsi Sfântu-Gheorghe, un...

Avalanşa de la cabana Capra: până la prânz, salvatorii nu ajunseseră încă la turiştii blocaţi (video)

Efectivele impresionante ale forţelor de ordine, plus drumari şi...

O avalanşă puternică a lovit azi noapte cabana Capra, de pe Transfăgărăşan (galerie foto)

O avalanşă puternică a lovit în plin azi noapte...

FC Argeş, punct meritat la Sibiu, cu Hermannstadt: 1-1, gol Garita

FC Argeş a încerca azi, la Sibiu, cu câteva...