Azi, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au pronunţat primele sentinţe în dosarul incendiului de la clubul „Colectiv” din Capitală, după patru ani de audieri, expertize şi contra-expertize etc.

Pe 30 octombrie anul acesta s-au împlinit patru ani de la incendiul mistuitor de la clubul „Colectiv”, în urma căruia au murit 64 de oameni, alţi 186 au fost răniţi, cei mai mulţi, grav sau foarte grav.

În seara producerii incendiului devastator, ministrul Sănătăţii de atunci, Nicolae Bănicioiu (atunci PSD, azi Pro România), declara, senin şi suficient sieşi, aidoma şefului său pe linie de partid, Victor Ponta: „Nu ne lipseşte nimic. Avem aici tot ce ne trebuie pentru a-i trata corespunzător pe cei răniţi”.

N-a fost nici pe departe aşa: 33 de persoane au murit după incendiu, pentru că spitalele româneşti nu au avut nici cu cine şi nici cu ce să-i trateze.

Fanfaronada ministrului Nicolae Bănicioiu şi cea a şefului său, prim-ministrul Victor Ponta (genial numit de maestrul Andrei Pleşu „iresponsabilul vesel”), n-a vindecat pe nimeni. Dimpotrivă, a ucis.

Iar sentinţele au căzut greu, dar meritat: Cristian Popescu Piedone, fostul primar al Sectorului 4, a fost condamnat la 8 ani și jumătate de închisoare.

Patronii „Colectiv”, Alin George Anastasescu, Costin Mincu și Paul Cătălin Gancea, câte 11 ani și 8 luni de închisoare.

Căpitanii de pompieri George Matei şi Antonina Radu, de la ISU Bucureşti, care au verificat localul, dar nu au găsit nimic în neregulă, au fost condamnați la câte 9 ani și două luni de închisoare.

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii „Golden Ideas Fireworks Artists”, a fost condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni, respectiv la 10 ani de închisoare.

De asemenea, Tribunalul București a dispus plata a 50 de milioane de euro daune către victime, supraviețuitori și rude și aproximativ opt milioane de lei către spitalele care i-au tratat pe răniți în România.

Sumele de mai sus trebuie suportate în solidar de către condamnați, Primăria Sectorului 4, respectiv ISU București-Ilfov.

Sentinţele de mai sus nu sunt definitive. Cei condamnaţi nu vor intra la închisoare decât după ce vor fi epuizat cele două căi de atac de care dispun.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here