Concursul se adresează elevilor de gimnaziu, studenților și profesorilor și-și propune să aducă la cunoștința publică amintiri ale bunicilor noștri care au participat la Al Doilea Război Mondial.
Organizator este o organizație neguvernamentală, European Network Remembrance and Solidarity (ENRS), cu sediul la Varșovia, în Polonia.
”În anul în care se împlinesc 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ENRS organizează un concurs intitulat „Bunici, povești mari! Experiența la prima mână a celui de-al Doilea Război Mondial”.
Concursul se adresează elevilor, studenților și profesorilor. Scopul său este de a inspira tânăra generație să exploreze istoria celui de-al Doilea Război Mondial prin descoperirea poveștilor familiale și locale, precum și a relatărilor la prima mână ale martorilor acelor evenimente.
Concursul subliniază importanța deosebită a dialogului între generații, permițând generațiilor tinere să învețe din experiențele celor care își amintesc de război. Aceasta este o șansă cu adevărat unică și poate ultima de a asculta amintiri autentice înainte ca acestea să dispară pentru totdeauna din viața noastră de zi cu zi. Este vorba de a vorbi cu rudele și de a învăța despre istoriile locale, de a hrăni memoria și de a construi punți între trecut și prezent, punându-i pe tineri în contact cu istoria vie care le formează identitatea și conștiința socială”, se menționează într-un comunicat al ENRS.
Detalii despre concurs, în limba engleză, aici.
Participanții își pot trimite lucrările în următoarele categorii:
- Lucrări scrise – memorii scrise, interviuri sau descrieri ale unor amintiri de familie legate de cel de-al Doilea Război Mondial;
- Fotografii – fotografii ale unor amintiri, locuri sau portrete ale unor persoane asociate cu cel de-al Doilea Război Mondial;
- Materiale audiovizuale – înregistrări, animații sau filme;
- scenariu de lecție – o piesă de 45 de minute pentru o activitate educațională privind istoria locală și a familiei în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
- Termenul limită pentru depunerea propunerilor este 15 martie 2025, ora 23:59. Propunerile trebuie trimise prin e-mail la adresa: grand-stories@enrs.eu. Rezultatele concursului vor fi anunțate până la 30 aprilie 2025.
- Vă rugăm să rețineți că lucrările trebuie să fie redactate numai în limba engleză. Oricine (elevi de gimnaziu, studenți și profesori) poate participa la concurs.
- „Câștigătorii sunt așteptați cu premii atractive, inclusiv un mare premiu de 1.000 de euro, publicarea lucrărilor câștigătoare pe www.enrs.eu și promovarea pe rețelele de socializare. Participarea la concurs oferă oportunități de colaborare ulterioară și de participare la proiecte organizate de ENRS.Vă invităm cu căldură să participați la concurs și să împărtășiți povești care merită să fie amintite! ENRS este o inițiativă internațională care își propune să cerceteze, să documenteze și să disemineze cunoștințe despre istoria europeană a secolului al XX-lea și despre modalitățile de comemorare a acesteia, cu un accent deosebit pe perioada dictaturilor, războaielor și rezistenței sociale la captivitate.