Concert dedicat femeilor, la Filarmonica Piteşti. Printre protagonişti, un spaniol cu rădăcini în Argeş şi o piteşteancă

Date:

Share post:

„Filarmonica Piteşti organizează joi, 7 martie, de la ora 19, la Centrul Multifuncţional, un concert vocal-simfonic dedicat Zilei Femeii”, a anunţat azi, printr-un comunicat de presă, Filarmonica din Piteşti.

„Alături de orchestra simfonică a instituţiei și de solista piteșteancă Magda Oțelea, participă, în premieră, doi dirijori, soț și soție: Octav Calleya și Marilo Carrillo Sedeño (Spania).

În program: Wolfgang Amadeus Mozart – Uvertura la opera Cosi fan tutte, Ludwig van Beethoven -Uvertura Fidelio, Gioachino Rossini – Uvertura la Italianca în Alger, Otto Nicolai – Uvertura la Nevestele vesele din Windsor, Amadeo Vives – Fandango din Doña Francisquita, Manuel de Falla – Dansul focului din Amorul vrăjitor, Johann Strauss Jr. – Valsul Vin, femei şi cântec (Wein, Weib und Gesang), Franz Lehar – Uvertura la Văduva veselă, George Bizet – Selecțiuni din Suitele Carmen, Ástor Piazzolla/Ioan Dobrinescu – Ave Maria (aranj. Ioan Dobrinescu) și Ioan Dobrinescu – Mama.

Octav Calleya (a cărui bunică este din Pietroşani, Argeş) s-a născut, în 1943, la Chişinău. Un an mai târziu, familia viitorului dirijor se refugia în România, la Craiova. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică din Bucureşti, desăvârşindu-le la Viena, unde a studiat cu marele dirijor Sergiu Celibidache (unul dintre discipolii săi). În 1973 alege să părăsească România, stabilindu-se în Spania.

Octav Calleya

Din 1980, este profesor la Conservatorul Superior de Muzică din Malaga. A dirijat în mai toate ţările lumii și a fost director artistic al orchestrelor din Malaga, Valladolid, Melilla.

Octav Calleya a contribuit la dezvoltarea Fenomenologiei Muzicale, scriind lucrări și articole și susținînd, de asemenea, conferințe în acest sens. A organizat, la Chișinău, un Congres Internațional al acestei specialități.

…S-a dedicat permanent formării și inițierii multor orchestre de tineret, îndeosebi în România, Spania, Franța. De asemenea, la Filarmonica Braşov conduce un masterclass de dirijat. Revine pe scena Filarmonicii Piteşti, unde, în 2001, a încântat publicul prin prestaţia sa.

Marilo Carrillo Sedeño (foto dedesubt) aparține ultimei generații de talente care s-au afirmat în panorama muzicii orchestrale iberice în ultima decadă a școlii dirijorale…

În afara specialității de dirijat orchestră, este apreciată de critica muzicală ca un talent autentic, succesul la public fiind confirmat oriunde în lume…Dirijează, în premieră, orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești.

Piteșteanca Magda Oțelea (foto sus) a absolvit Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din orașul natal și Universitatea Națională de Muzică București. În prezent, este studentă în anul II la master, la clasa prof. univ. dr. Mariana Colpoș, la aceeași universitate de prestigiu.

A câștigat premii la concursurile de interpretare vocală de la Piatra Neamț, București și Pitești și a urmat cursuri de masterclass cu prof. Bianca Manoleanu… Cântă pentru prima oară cu orchestra simfonică a Filarmonicii Pitești”, se mai arată în comunicatul de presă al Filarmonicii, semnat de directorul instituţiei, dl Jean Dumitraşcu.

sursa foto: Filarmonica Piteşti, captură video youtube 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Începe sesiunea bacalaureatului de toamnă

Marţi, 16 august va avea loc proba scrisă la...

Simona Halep s-a calificat în semifinalele turneului de la Toronto

În urmă cu puţin timp s-a încheiat partida din...

David Popovici s-a calificat în finală Campionatului European de la Roma

Înotătorul român, Daviv Popovici a reuşit să se califice...

Simona Halep, favorită la calificarea în sferturile de finală de la Toronto

În această seară, de la ora 20.00, românca, Simona...

UN PITEŞTEAN ŞI-A SCRIS NUMELE PE UNUL DINTRE ZIDURILE CETĂŢII SARMISEGETUSA

Un piteştean riscă dosar penal după ce şi-a scrijelit...

Muzică și poezie, la Filarmonica Pitești

Vineri, 12 august, de la ora 19, în Sala...

Camion plin cu lemne, confiscat de către jandarmii argeşeni

Ieri, jandarmii montani de la Arefu au confiscat un...