Un amplu exercițiu de intervenție, în cazul unui accident rutier în care au fost implicate materiale radioactive, s-a desfășurat, astăzi, la aproximativ 5 km de orașul Mioveni,  spre platforma FCN.

Exercițiul, organizat de către ISU Argeș, în colaborare cu FCN Mioveni, dar și celelalte structuri cu funcţii de răspuns în cazul producerii unui astfel de eveniment (CJSU – din care fac parte: IJJ, IPJ, DSP, SAJ, Primăria Mioveni) a presupus producerea unui accident rutier între două autovehicule, dintre care unul transporta materiale radioactive.

Conform scenariului, pe fondul neadaptării vitezei la condițiile meteo, autocamionul care transporta material radioactiv a derapat și a părăsit partea carosabilă, intrând în coliziune cu copacii, iar autoturismul aflat în spatele autocamionului, din cauza nepăstrării distanței de mers, s-a izbit de acesta, în urma accidentului rezultând patru victime, dintre care două încarcerate.

Având în vedere tipologia accidentului, acțiunile de intervenție s-au desfășurat prin aplicarea procedurilor specifice răspunsului la urgență radiologică (echipament de protecție adecvat, măsurarea nivelului de radiație, acces controlat în zona evenimentului și verificarea contaminării tuturor persoanelor implicate în eveniment). S-a impus, astfel, extragerea de urgență a victimelor rezultate din accident, de către echipe specializate.

La această activitate au participat peste 60 de persoane, cu peste 15 autospeciale, din cadrul tuturor instituțiilor participante.

Scopul  exercițiului a fost perfecționarea deprinderilor participanților în organizarea, conducerea și executarea intervenției operative în cazul unei situații de urgență în care sunt implicate materiale radioactive și verificarea modului de cooperare între structuri.

Exercițiul a intrat în categoria sesiunilor de pregătire trimestriale, organizate cu scopul de angrena toate structurile cu atribuții de sprijin în gestionarea situațiilor de urgență specifice zonei noastre de competență.

Toată desfășurarea acestei activități s-a realizat sub atenta monitorizare a doi evaluatori din cadrul Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și a subprefectului județului Argeș, domnul Adrian Bughiu.

Chiar dacă au îndurat frigul și ninsoarea care cădea neîncetat, toți participanții se pot declara câștigători în urma unui astfel de exercițiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here