Comoara din podul unei biserici săseşti din Mediaş: 150 de cărţi vechi de 400-500 de ani

Date:

Share post:

Un adevărat tezaur de carte medievală a fost descoperit, recent, în podul Bisericii Evanghelice Sfânta Margareta din Mediaş, judeţul Sibiu, de profesorul de istorie, conf. univ. dr. Adinel Dincă, de doi studenți ai săi de la Facultatea de Istorie și Filosofie ai Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca şi de un fotograf profesionist, însoțiți de doi reprezentanți ai comunității din Mediaș și de cei doi preoți ai bisericii respective.

E vorba de un fond de carte de vreo 150 de volume, toate cu coperţi de lemn învelite în piele, datând din secolele XVI-XVII.

„Este o comoară științifică, valoarea istorică (a cărţilor – n.r.) este extraordinară. Să ai în mână o Biblie din anul 1519, să vezi notițe ale parohilor din perioada aceea, este un sentiment pentru un om de știință, ceva extraordinar, să simți istoria în mâna ta.

Timp de o săptămână domnul Dincă a ținut în mână 140 (finalmente, sunt 150 – n.r.) de exemplare de carte veche, le-a identificat și și-a dat seama ce valoare extraordinară au pentru istoria culturii din România acest fond descoperit la Mediaș”, a declarat istoricul Konrad Gundisch din Munchen, un specialist al spaţiului transilvan, citat de PressHub.

Cele 150 de volume descoperite la Mediaş sunt un tezaur pentru cultura românească

„Interesul pentru carte și pentru școală era foarte mare la sași… Au făcut eforturi mari, dar au și reușit să țină pasul cu vremurile. Și-au trimis preoții, dascălii la studii în Europa.

Toți, sau aproape toți, studiau la Viena, Cracovia, Wittenberg, Jena. Ei au păstrat legăturile cu Europa și cu țara mamă, de unde se întorceau cu aceste cărți, dovadă faptul că în biblioteca noastră sunt și lucrări laice, de filosofie, de logică și morală.

Oricum, cercetările sunt în desfășurare și la sfârșit vom afla mai multe. Poate nu doar despre sașii din Mediaș ci și despre cultura Europei în general”, a explicat preotul evanghelic Gerhard Servatius Depner, de la biserica Sfânta Margareta din Mediaş.

Articolul apărut azi pe saitul PressHub, semnat de Ruxandra Hurezean, poate fi lecturat integral aici.

sursa foto: PressHub

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...