„…cele 12 recomandări formulate în raportul din 2017 nu mai sunt suficiente pentru oprirea monitorizării (României – n.r.) în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aşa cum fixase obiectivul preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (foto).

Este necesar ca principalele instituţii din România să demonstreze un angajament clar în favoarea independenţei Justiţiei şi combaterii corupţiei, acestea fiind elemente-cheie indispensabile; de asemenea, este necesară restabilirea garanţiilor şi sistemului de control şi echilibru la nivel naţional, pentru a acţiona când există riscul regreselor”, se arată în raportul de ţară dat publicităţii ieri de Comisia Europeană, organism cu rol asimilat celui de guvern comunitar.

„Raportul de evaluare (a României – n.r.) din ianuarie 2017 a fost permanent condiţionat de evitarea măsurilor negative care pot genera dubii asupra progreselor înregistrate în ultimii zece ani. Intrarea în vigoare a legilor Justiţiei, presiunile asupra independenţei justiţiei în general, în special asupra Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), şi alte măsuri care subminează combaterea corupţiei au generat regrese ori semne de întrebare privind ireversibilitatea progreselor…”, se mai arată în documentul citat.

Acest raport este cel mai prost de care a avut parte ţara noastră, de la intrarea în Uniunea Europeană, în 2007, şi instituirea Mecanismului de Control şi Verificare MCV.

Practic, raportul menţionat, corelat cu rezoluţia votată de ieri de Parlamentul European, face practic imposibilă accederea României în spaţiul Schengen, de liberă circulaţie, pentru următorii cel puţin trei ani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here