Comisia Europeană (un fel de Guvern european supranaţional, în imagine sediul său din Bruxelles) a reacţionat nu foarte încântată în raport cu cele peste 1.200 de pagini ale Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, trimis de Guvernul de la Bucureşti pentru a accesa miliardele de euro (aproape 30) puse la dispoziţie de autorităţile europene, sub formă de granturi şi împrumuturi cu dobândă foarte mică.

„Comisia Europeană a transmis reprezentanților României mai multe observații extrem de critice, pe mai multe componente, de la infrastructură până la educație”, potrivit celor de la HotNews, care au obţinut şi documente în acest sens.

„Cele mai multe critici se referă la faptul că nu sunt justificate costurile, că unele sunt supraestimate, că sunt neconcordanțe între sume, că lipsesc metodologiile de calcul și că au fost furnizate informații neclare legate de proiecte”, a informat azi hotnews.ro.

De asemenea, şi jurnaliştii de la G4Media şi de la Economedia, care au consultat documentele ce explică observaţiile oficialilor europeni, au semnalat că PNRR-ul trimis de Guvernul Cîţu conţine mai multe inadvertenţe, lipsesc documente justificative de cost etc.

Statele membre ale Uniunii au avut termen-limită de trimitere a planurilor naționale până la 31 mai. Urmează două luni de consultări între Comisia Europeană și fiecare stat în parte. În cadrul consultărilor, Comisia poate cere lămuriri, corecții, informații suplimentare și poate respinge cu totul anumite componente, proiecte sau capitole dacă acestea nu respectă cerințele stabilite prin regulamentul UE.

Totul, pentru a se asigura că banii ajung unde trebuie şi vor fi cheltuiţi judicios.

„Abia după dialogul fiecărui stat membru cu Comisia Europeană va exista un vot final în Consiliul UE pentru aprobarea sau respingerea planului de investiții trimis de fiecare stat membru”, a informat azi G4Media.

În concluzie, PNRR-ul României, nu a fost nici acceptat – cum scrie triumfalist presa aservită Puterii – nici respins, cum clamează cea PSD-istă. Pur şi simplu, Comisia Europeană a sesizat că sunt mai multe lucruri în neregulă în acest plan, iar România, în speţă Guvernul, are două luni la dispoziţie pentru a le remedia. Despre acceptare sau respingere a PNRR vom putea vorbi doar după data de 1 iulie, atunci când se va vota în acest sens, în Consiliul Europei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here