Comisia de Etică a Spitalului Judeţean Piteşti, sesizată despre cazul minorelor victime ale traficului de persoane, refuzate la consult

Date:

Share post:

Am relatat, în urmă cu câteva zile, despre cazul unor copile, presupuse a fi fost victime ale traficului de persoane, care au fost aduse la consult la Spitalul Judeţean din Piteşti.

„… un asistent medical a refuzat să consulte trei fete traficate. Acesta ar fi vorbit urât cu victimele și le-a umilit pe holurile instituției spitalicești”, au scris colegii de la platforma de presă www.presshub.ro, articol pe care l-am preluat şi noi.

Şefa Spitalului din Piteşti, Adriana Molfea, sesizată despre acest caz, a demarat cercetările de rigoare şi ne-a expediat, azi la prânz, concluziile domniei sale, pe care le reproducem mai jos.

Facem menţiunea că intertitlurile şi sublinierile ne aparţin.

Cu privire la articolul “Situație revoltătoare la Pitești: un asistent medical a refuzat să consulte trei victime ale traficului de persoane”, publicat pe platforma Press Hub, în data de 16 octombrie 2020, Adriana Molfea, managerul Spitalului Județean de Urgență Pitești, face o serie de precizări:

Adresa Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale la care se face referire în știrea menționată a fost trimisă și către Spitalul Județean de Urgență Pitești, în data de 13 octombrie.

Imediat după primirea adresei, au fost întreprinse toate demersurile necesare în vederea stabilirii situației de fapt și soluționării acesteia. Astfel, nu poate fi vorba de refuzul conducerii instituției de a răspunde acestei petiții, așa cum este relatat în articolul de presă.

Potrivit art. 8 și 9 din Ordonanța nr. 27/30.01.2002, instituțiile publice sesizate au obligația să comunice petiţionarului, în termen de 30 de zile de la data înregistrării petitiei, răspunsul, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.

În tot acest timp, instituția analizează, solicită note interne, cercetează cele sesizate și dispune măsuri. Drept urmare, pentru o soluționare obiectivă, petiționarul nu poate primi răspuns imediat.

În ceea ce privește informația prezentată atât în titlu cât și în textul articolului: “un asistent medical a refuzat să consulte trei victime ale traficului de persoane”, precizăm că potrivit fișei postului oricărui asistent medical, acesta nu are ca atribuție consultul pacienților, doar medicii putând să efectueze consultații.

Atragem atenția că publicarea adresei Federației Organizațiilor Neguvernamentale pentru Servicii Sociale pe platforma Press Hub, înainte de a verifica dacă informațiile sunt reale și fără a solicita un punct de vedere și reprezentanților Spitalului Județean de Urgență din Pitești nu facilitează o soluționare eficientă a situației, din contra, duce la dezinformarea publicului și denigrarea personalului medical și, implicit, a imaginii unității sanitare, instigând la comentarii tendențioase și apariția altor articole de presă cu același conținut eronat.

Ținând cont de aceste aspecte, apreciem că titlul articolului este denigrator și nu este în concordanță cu realitatea. La fel și conținutul articolului.

În fapt, situația reală este următoarea:

În data de 13.10.2020 s-a prezentat la SJML Argeș o persoană de sex feminin, care susținea că este asistent social în cadrul Asociației Reaching Out România, însoțită de căteva fete, posibil minore, solicitând verbal domnului doctor care își desfășura activitatea în cadrul cabinetului de consultații medico-legale un consult de specialitate, pentru una dintre cele 4 minore prezente, argumentând că ”ar da mai bine la dosar”.

Medicul nu aveaa bază legală pentru examinarea medico-legală

Pentru efectuarea examinării medico-legale, medicul care își desfășura activitatea în cadrul cabinetului de consultații medico-legale, în conformitate cu dispozitiile art. 172 din NCPP :

”(1) Efectuarea unei expertize se dispune când pentru constatarea, clarificarea sau evaluarea unor fapte ori împrejurări ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză este necesară şi opinia unui expert; (2) Expertiza se dispune, în condiţiile art. 100, la cerere sau din oficiu, de către organul de urmărire penală, prin ordonanţă motivată, iar în cursul judecăţii se dispune de către instanţă, prin încheiere motivate; (3) Cererea de efectuare a expertizei trebuie formulată în scris, cu indicarea faptelor şi împrejurărilor supuse evaluării şi a obiectivelor care trebuie lămurite de expert”, i-a solicitat actele necesare în baza cărora va efectua examinarea.

Doamna nu a prezentat niciun document în sensul celor mai sus arătate, ci doar o adresa de la DIICOT către Asociaţia Reaching Out în care era menționat că minora este parte a unui dosar penal ce are ca obiect infracțiunea de trafic de persoane, în niciun caz o Ordonanță motivată a organelor de urmărire penală prin care se dispunea efectuarea unei examinări medico-legale, respectiv un certificat medico-legal ce are valoare de raport de constatare.

De asemenea, nu a existat o cerere scrisă pentru efectuarea examinării medico-legale a minorei, din partea tutorelui legal al minorei, respectiv a Directorului Asociatiei Reaching Out.

În mod corect, în baza biletului de trimitere prezentat de doamna în cauză, domnul doctor din cadrul SJML Arges a direcționat-o către cabinetul de Obstetrică-Ginecologie, pentru efectuarea unui control de specialitate.

În ceea ce priveste aspectele semnalate prin petitie, cu privire la presupusul comportament neadecvat al personalului medical, acestea vor fi analizate și de către Consiliul de Etică din cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești”.

Vizite5

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Alege setul potrivit de anvelope 195 55 R16 în funcţie de sezon

Anvelopa marcată cu dimensiunile 195 55 R16  este una...

Cauza tragediei de ieri de la Drăganu: o depăşire care n-ar fi trebuit făcută

Tragedia rutieră de ieri, de la Drăganu, despre care...

Capitala magiunului românesc se modernizează cu bani europeni

Orașul Topoloveni, din judeţul Argeş, până recent un târg...

OZN, secretele militare și chestiuni care nu mai sunt pentru nimeni un secret

În cartea sa ”Am vânat OZN-uri și extratereștrii”,  gen....

Cum au devenit urşii scuza pentru incompetenţa autorităţilor pe autostrada A1

Cei aproape 10 ani de când Ministerul Transporturilor şi...