La începutul săptămânii trecute, colonelul doctor Gheorghe Lupescu, a fost demis din funcţia de comandant al Jandarmeriei Argeş, funcţie pe care o ocupa de ani buni şi din poziţia aceasta a reuşit să gestioneze bine mai multe aspecte ale muncii subordonaţilor săi. Înlăturarea lui Gheorghe Lupescu a survenit în urma retragerii certificatului ORNISS, cel care în dădea dreptul să aibă acces la anumite informaţii clasificate.

Chiar dacă au apărut anumite informaţii cu privire la retragerea acestui certificat, Lupescu ne-a declarat că nu ştie care este motivul deşi îl bănuieşte, mai cu seamă că unul dintre apropiaţii săi şeful SIPI Argeş, Marius Urban, ar fi trimis mai multe „note informative” despre el, dar despre acest lucru va vorbi la momentul respectiv. Prin intermediul avocatei sale, Gheorghe Lupescu a atacat ordinul de retragere în instanţă.

Mai mult decât atât, avocata fostului şef al Jandarmierei Argeş a acordat un interviu în exclusivitate în Gândul, interviu pe care vi-l prezetăm şi noi, cu acordul colonelului Gheorghe Lupescu: avocatul Elena Dinu dezvăluie dedesubturile acestei decizii luate de capii Jandarmeriei Române, spunând că este vorba despre ”ultimul abuz” anticipat, unul care, de altfel, încheie un ciclu lung de metode prin care s-a dorit înlăturarea colonelului Gheorghe Lupescu de la conducerea IJJ Argeș.

Avocatul colonelului Gheorghe Lupescu a mai declarat că au fost declanșate, ”în cascadă”, mai multe controale interne, numai că șefului IJJ Argeș nu i s-a putut imputa nimic, chiar și o sesizare din oficiu la Direcția Națională Anticorupție (DNA) fiind ”soluționată cu clasare”.

“Acest ordin este ultimul abuz la care ne așteptam, care încheie ciclul unui lung șir de metode prin care, de ceva vreme, se dorește înlăturarea domnului colonel de la conducerea Inspectoratului Județean de Jandarmi Argeș. Spun asta pentru că eu sunt avocatul dânsului și am cunoștință de toate aceste metode și presiunile la care a fost supus până acum. Adică, de la nivelul conducerii Jandarmeriei Române au fost declanșate în cascadă mai multe controale interne, în urma cărora nu s-a găsit nimic de reproșat domnului colonel Lupescu. Mai mult, a existat și o asa-zisă sesizare din oficiu la DNA, în urmă cu câteva luni, care a fost soluționată cu clasare, deci nici așa nu au reușit. Acum, ordinul acesta vine să confirme că se dorea înlăturarea sa din funcție, în condițiile în care legislația, așa cum este ea în materia protecției informațiilor clasificate, permite instituției DIPI să revoce când dorește și cum dorește sau cum li se ordonă, chiar și fără argumente, certificatul ORNISS”, declară avocatul Elena Dinu.

#”Ne batem până la capăt”

Ordinul prin care este revocat certificatul ORNISS al șefului IJJ Argeș – care expira pe data de 21 martie 2022 – va fi atacat în instanță, spune avocatul Elena Dinu, urmând a fi ridicată și ”excepția de neconstituționalitate” a acestei proceduri, colonelul Gheorghe Lupescu neavând, practic, dreptul la apărare.

”Vom ataca acest ordin în instanță, unde vom ridica și excepția de neconstituționalitate a acestei proceduri care nu oferă dreptul persoanei la apărare, întrucât revocarea acestei autorizați este întotdeauna nemotivată. Și de aceea nici nu poate fi atacată. ORNISS îi expira colonelului Lupescu în 21 martie 2022. Vreau să știm clar de ce, în condițiile în care domnul Lupescu a fost chemat la interviu la DIPI și ținut șapte ore în interogatoriu.

Ce nu le-a convenit? Ce i se reproșează? Nu se știe. Vom afla. Ne batem până la capăt, pentru că este vorba de modul în care au înțeles cei din conducerea Jandarmeriei și a MAI să încheie cariera unui cadru militar căruia până la acest moment nu i-a fost nimic imputat în mod concret. Iar cazul domnului colonel Lupescu nu este singular!”, a mai declarat avocatul Elena Dinu, în exclusivitate pentru Gândul.

Colonelul Gheorghe Lupescu ne-a mai precizat că la finalul procesului va reveni cu dezvăluiri extrem de interesante cu privire la retragerea certificatului ORNISS, dar mai cu seamă a modului în care a fost “vânat” pentru a se ajunge aici.

Adi ILINCA

Articol preluat din săptămânalul Impuls de Argeş nr. 283 din 20-26 septembrie 2021

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here