Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare împotriva Covid-19, col.dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat aseară, într-o emisiune televizată, că în România nu a fost semnalat niciun caz de „eveniment trombotic” (cheaguri de sânge – n.r.) la persoanele care au fost vaccinate cu serul AstraZeneca.

Până azi, la noi în ţară au fost imunizate cu acest ser aproximativ 400.000 de persoane, dintre care mai bine de jumătate, femei.

Reacţiile adverse observate au fost uşoare (febră, somnolenţă, cefalee, dureri la locul inoculării etc) şi în procent aproximativ egal cu cel înregistrat în cazul celorlalte două vaccinuri folosite în România, Pfizer şi Moderna.

Frecvența (trombozelor, ca reacţii adverse – n.r.) este extrem de rară. Vorbim de… circa 0,6 cazuri la peste 100.000 de persoane vaccinate, în condițiile în care zilnic, de pildă. în România avem peste 150 de persoane care mor din cauza COVID-19 și una dintre cauzele de deces este legată chiar de complicațiile trombotice în cadrul maladiei COVID-19″ a declarat dr. Gheorghiţă postului TV Digi24.

La nivel european a existat o serie întreagă de controverse referitoare la reacţiile adverse ale folosirii vaccinului AstraZeneca, dar Agenţia Europeană a Medicamentului (AEM) a decis că acesta poate fi folosit la fel ca şi celelalte seruri avizate de AEM.

Dat fiind preţul mult mai mic al vaccinului produs de compania anglo-suedeză, faţă de cel al celorlalte două vaccinuri, e posibil să ca la mijloc să fie vorba şi despre un duel al concernelor care produc vaccinuri anti-Covid.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here