Administraţia Naţională de Meteorologie a emis azi o avertizare meteo cu cod galben, respectiv portocaliu, pentru 27 de judeţe ale României, valabilă de azi până vineri dimineaţă.

Avertizarea meteo vizează ploi torenţiale, grindină, descărcări electrice şi vijelii, care se vor produce, începând din această după-amiază, în întreaga ţară. Mai puternic vor fi afectate cele 27 de judeţe, aşa cum se vede în imaginea de sus.

„.. vor fi ploi însemnate cantitativ și instabilitate atmosferică în special în Transilvania, în Maramureș și în zona deluroasă a Olteniei, Munteniei și Moldovei, precum și în nordul Carpaților Orientali. Se vor înregistra ploi torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, izolat, grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25 l/mp și izolat 40-50 l/mp”, se menţionează în comunicatul ANM.

În zonele vizate de codul portocaliu, cum e şi cazul zonei montane din nordul judeţului Argeş, va ploua mai puternic şi mai însemnat cantitativ:  „în intervale scurte de timp sau prin acumulare se vor înregistra cantităţi de apă ce vor depăşi 40-50 l/mp şi izolat 70 l/mp”, mai transmite ANM.

La altitudini de peste 1700-1800 m, ploile vor determina topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă prezent în continuare la altitudini mari, unde măsoară în general între 15 şi 140 cm, ceea ce poate însemna, printre altele, că există un risc serios de producere de avalanşe.

Pe Transfăgărăşan, spre exemplu, torenţii ce se vor forma în urma ploilor ar putea să antreneze căderi de pietre de pe versanţi, aşa că fiţi precauţi la volan dacă vă veţi afla în zonă, în perioada valabilităţii avertizării meteo.

sursa foto: ANM

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here