În această seară, cu începere de la ora 19, membrii cabinetului condus de Florin Cîţu ar trebui să se reunească pentru obişnuita şedinţă de Guvern. Ea ar fi urmat să aibă loc, însă, doar cu participarea miniştrilor PNL şi UDMR. Cei de la USR-PLUS au ales ssă boicoteze şedinţa. Aşa că şedinţa a fost suspendată.

Motivul ar fi acela că prim-ministrul Cîţu ar fi introdus pe ordinea de zi a şedinţei şi adoptarea programului naţional de dezvoltare numit „Anghel Saligny”, un fel de PNDL conceput de liberali, prin care ar urma să fie acordate circa 10 miliarde de euro pentru „proiecte de dezvoltare locală”. La discreţia prim-ministrului Cîţu şi a celui de la Dezvoltare, UDMR-istul Attila Cseke.

Cei de la USR-PLUS au fost extrem de revoltaţi de faptul că ei nu-şi dăduseră girul pentru programul acesta, socotindu-l un instrument de acaparare a puterii, „după model Liviu Dragnea”. Adevărul e că tensiunile în coaliţie sunt multe, programul „Anghel Saligny” fiind doar cireaşa de pe blatul copt demult al tortului neînţelegerilor guvernamentale.

Cei de la USR insistă pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a magistraţilor, pentru tăierea pensiilor speciale şi pentru alegerea primarilor în două tururi, lucruri cu care PNL a defilat, de asemenea, în campania electorală (vă amintiţi de spumele făcute de vicele liberal Rareş Bogdan, cum că taie pensiile speciale în 30 de zile?), dar pe care le-a uitat instantaneu de cum a ajuns la Putere. UDMR măcar a fost onestă, nu a susţinut niciodată aceste lucruri, nenegociabile pentru USR-PLUS.

Aceştia din urmă vor avea mâine dimineaţă o şedinţă, în care se va discuta soarta coaliţiei. Nu e exclusă nici ieşirea de la guvernare sau susţinerea moţiunii de cenzură a PSD şi/sau AUR. „Toate opţiunile sunt pe masă”, a conchis sec Dacian Cioloş.

„Candidat la șefia PNL, Cîțu le-a promis primarilor (liberali – n.r.) bani pentru proiectele locale. Cum se apropie congresul în care candidează la șefia partidului, edilii fac presiuni ca el să-și onoreze promisiunea. Cîțu se bazează și pe susținerea UDMR, care vrea adoptarea cât mai rapidă a programului Anghel Saligny”, au clarificat problema cei de la HotNews.

Nesfârşitele certuri din sânul coaliţiei de la Putere l-au înfuriat până şi pe imperturbabilul şi greu-cuvântătorul preşedinte Klaus Iohannis, care a luat azi poziţie publică, cerându-le guvernanţilor să mai şi guverneze, nu doar să se certe.

„Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru…

… Perioada luptelor electorale s-a încheiat, guvernarea nu este despre competiția dintre un partid sau altul, nu este despre competițiile din interiorul partidelor sau cele dintre un lider sau altul. Guvernarea și legiferarea sunt despre a face politici publice pentru români. Niciunul dintre partidele de la guvernare nu trebuie să uite acest lucru… Oamenii s-au săturat de certuri şi de promisiuni fără acoperire… vor realizări concrete, fapte”, a spus răspicat preşedintele Iohannis.

Şi are dreptate: pe nimeni din Guvern nu pare să preocupe prea mult escaladarea fără precedent a preţurilor şi a inflaţiei, înrăutăţirea continuă a nivelului de trai, faptul că începe şcoala şi măsurile sanitare de prevenţie nu sunt încă decise în totalitate şi aşa mai departe.

Aşa că, domnii din coaliţia de la Putere trebuie să se întrebe, în cel mai serios mod, „guvernăm şi noi ceva?”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here