Co-raportori europeni critică finanţarea presei româneşti de partidele politice, cu bani publici

Date:

Share post:

Un articol publicat azi de colegii de la G4Media, sub semnătura redactorului-şef Cristian Pantazi, relevă faptul că „co-raportorii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), o instituție care reunește majoritatea statelor europene, cunoscută mai ales pentru că supervizează activitatea CEDO, critică într-un comunicat de presă practica din România prin care partidele plătesc tăcerea presei cu fonduri din bugetul de stat”.

„Ca urmare a acestei practici, PSD și PNL sunt menajate de mare parte a presei, care ignoră pur și simplu marile subiecte cu impact negativ pentru cele două partide aflate la guvernare – o situație fără precedent în ultimii 32 de ani”, a conchis Cristian Pantazi.

„Co-raportorii și-au exprimat îngrijorarea cu privire la transparența insuficientă în ceea ce privește finanțarea mass-mediei, în special lipsa de informații privind conținutul sponsorizat. Aceștia au considerat deosebit de îngrijorător faptul că partidele politice ar folosi fondurile primite de la stat pentru a finanța diferite mijloace de informare în masă, fără a preciza sau a dezvălui natura exactă a serviciilor primite”, se menţionează într-un comunicat de presă al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Situaţia o regăsim şi la nivelul judeţului Argeş, unde cele două partide numite mai sus (dar nu doar ele) stipendiază presa locală, în principal, din bani publici, pentru a publica materiale de publicitate politică. Ba chiar şi societăţile controlate de administraţiile locale şi chiar administraţiile locale însele participă la acest jaf, risipind milioane din banul public pe „publicitate”.

În plus, până şi etica profesională e călcată în picioare de dragul banilor de la partidele politice: niciun astfel de articol sau reportaj nu este nicăieri marcat ca articol publicitar.

Soluţia o dă tot forul european citat: „Această lacună din legislația relevantă ar trebui remediată după modelul aplicat în timpul campaniilor electorale. Legislația aplicată în România în timpul campaniilor electorale impune cerințe de transparență deplină și reprezintă un bun exemplu de abordare a acestei preocupări”.

Jurnalistul Cristian Andrei de la Europa Liberă a arătat printr-o serie de articole că PSD și PNL investesc zeci de milioane de euro în presă, fără să spună public ce anume cumpără cu banii din subvenția acordată de stat.

PSD și PNL au votat pentru majorarea subvenției și investesc sume masive pentru promovarea în presă și propagandă. Cele două partide au plătit peste 60 de milioane de lei în 2021, iar suma poate fi depășită în 2022.

Legătura secretă între partide și site-urile care promovează mesajele PSD și PNL s-a întărit în 2022, iar sumele aruncate în joc s-au dublat față de perioada similară a anului trecut. Pe baza contractelor, partidele primesc știri favorabile, care nu sunt însă marcate cu vreun semn publicitar, a scris Europa Liberă miercuri.

Nota redacţiei – Asemeni colegilor de la G4Media, Recorder sau Radio France Internationale în limba română, ca să dăm doar câteva exemple, nu am solicitat şi nu am primit niciodată bani de la partidele politice, pentru astfel de contracte de „publicitate”. Din punctul nostru de vedere, asta înseamnă furt din banii publici, or noi nu furăm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...