CNAIR modernizează DN 73C între Curtea de Argeș și Tigveni, unde oricum va fi autostradă, nu de la Tigveni spre Vâlcea, unde ”arde”

Date:

Share post:

CNAIR dă prioritate modernizării bombardatului DN 73C între Curtea de Argeș și Tigveni, acolo unde oricum va fi autostradă. E lăsat la coadă tronsonul Tigveni-Vâlcea, care chiar ”arde”.

În schimb, tronsonul cuprins între Tigveni și localitatea vâlceană Blidari, acolo unde DN 73C se intersectează cu DN 7 (Valea Oltului), cel care ar urma să preia traficul de pe autostradă, de la Tigveni, e lăsat inexplicabil la urmă. În mod normal, acesta din urmă ar trebui să fie prioritar.

CITIȚI ȘI: Panseluţe plantate în gropile de pe un drum naţional din Argeş, lângă Curtea de Argeş (2023)

DN 73C leagă orașele Câmpulung (în speță, localitatea Schitu Golești, de lângă), Curtea de Argeș și Râmnicu-Vâlcea (localitatea Blidari). Ultima dată, acest drum a fost asfaltat temeinic, cap coadă, pe timpul lui Nicolae Ceaușescu.

Momentan, cea mai stringentă nevoie de modernizare e pe secțiunea de la Tigveni la Blidari. Asta pentru că anul viitor autostrada de la București spre Sibiu va ajunge la Tigveni. Iar de acolo până la Blidari (Vâlcea) e neapărat nevoie de un drum capabil să preia traficul de pe autostradă. Or, deocamdată DN73C nu poate prelua acest trafic, sub nicio formă.

CITIȚI ȘI: Sătenii de Berevoeşti au reparat ei înşişi gropile din şoseaua Curtea de Argeş-Câmpulung (2019)

Acest drumeag cu pretenții de drum național nu poate prelua traficul de pe autostradă, de la Tigveni spre Vâlcea

Pe acest sector de drum ar trebui să se canalizeze eforturile CNAIR și ale ministerului de resort. Însă, de la București prioritățile se văd altfel. CNAIR tocmai a anunțat, cu emfază, că a primit opt oferte pentru modernizarea DN 73C între Curtea de Argeș și Tigveni.

Pentru șoferi urmează un an 2025 de coșmar pe Valea Oltului. Și un an 2026 și mai de coșmar, iertați-ne exprimarea.

CITIȚI ȘI: La finele lui 2025, vom avea autostradă de la Pitești până la Tigveni. De acolo, însă, până la Vâlcea, pe șoferi îi așteaptă infernul (ianuarie 2025)

Cum stau lucrurile pe loturile autostrăzii Pitești-Sibiu

Lotul 1 Sibiu-Boița e deschis circulației din decembrie 2022. Constructori au fost firma austriacă Porr Construct Gmbh și subsidiara sa din România, Porr Construct SRL București. Lucrarea a fost finalizată cu 6 luni înainte de termenul contractual.

Lotul 2 Boița-Cornetu e de departe cel mai greu din toată autostrada Pitești-Sibiu. Este, de fapt, lotul care traversează, efectiv, munții, legând Transilvania de Țara Românească. E un lot lung, de 31,33 km. Constructorii turci, firmele Mapa Insaat și Cengiz Insaat, nu se omoară cu firea. E greu de crezut că vor fi gata cu lucrările înainte de 2030. Poate nici atunci. Termenul contractual e martie 2028.

CITIȚI ȘI: Autostrada Pitești-Sibiu, lotul 2 Boița-Cornetu: ”Începem și cu sapa, nu doar cu Mapa?” (25 februarie 2025)

Lotul 3 Cornetu-Tigveni a fost încredințat concernului italian WeBuild. Și acesta e un lot greu, lung de 37,4 km. Contractul a fost semnat în august 2022. Are ca termene 12 luni pentru proiectare și 45 de luni pentru execuție. Pe acest lot lucrurile se mișcă așa și așa. Clasicul stil Astaldi. În acest ritm, nici vorbă să poată fi respectat termenul contractual (primăvara lui 2028).

Lotul 4 Curtea de Argeș-Tigveni e în execuție. Acolo lucrează firmele din grupul austriac Porr, aceleași care au impresionat plăcut pe lotul 1 Sibiu-Boița. Ritmul de lucru este foarte bun. Termenul de finalizare e finalul anului 2026, dar e aproape sigur că acesta va fi devansat cu aproximativ 5-6 luni. Va fi mai repede gata autostrada decât modernizarea DN 73C pe sectorul paralel cu ea.

Lotul 5 Pitești-Curtea de Argeș e aproape finalizat. Aproximativ jumătate din lungimea sa (de la Bascov până la Mănicești) a fost dat deja în folosință spre finele anului trecut. În acest an se va deschide circulației și cealaltă jumătate, până la Curtea de Argeș. Ar fi o premieră pentru constructor, italienii de la WeBuild (Astaldi): să finalizeze o lucrare la termenul prevăzut în contract. Despre calitate… mai vedem.

surse foto: ArgeșulOnline.ro/Sorin Simion, Cosmin Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

România la răscruce: Alegeri prezidențiale și viitorul nostru politic

Suntem pe ultima sută de metri până la primul...

Luni și marți, noi restricții de circulație pe DN 7 Valea Oltului, între Boița și Lazaret

Restricțiile pe DN 7 Valea Oltului sunt necesare pentru...

Azi, 20 de ani de la semnarea tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană

Acum 20 de ani, la abația Neumunster din Luxemburg,...