Un oficial al CNAIR ne-a transmis azi că lucrările de cercetare arheologică a traseului unei autostrăzi e o obligaţie legală, care nu presupune neapărat apariţia unor întârzieri ale proiectării sau execuţiei lucrărilor.
Am semnalat azi, într-un articol, despre faptul că lucrările de cercetare arheologică (foto sus) de pe traseul lotului 2, Boiţa-Cornetu, al autostrăzii Piteşti-Sibiu, ar putea sta la originea unor întârzieri.
„Studiul preliminar întocmit anterior cercetării de teren a relevat prezența unor situri documentate pe baza literaturii de specialitate, a căror existență este necesar a fi verificată prin cercetări intruzive”, spusese şeful echipei de arheologi, Andrei Măgureanu.
„Astfel de lucrări sunt obligatorii prin lege”, a declarat pentru ArgeşulOnline.ro Cristian Tudor, şef de compartiment la CNAIR (DRDP Craiova).
„Faptul că ele se efectuează nu presupune faptul că vor exista întârzieri în derularea contractului de proiectare şi execuţie a secţiunii de autostradă la care ne referim (Boiţa-Cornetu – n.r.). În timp ce arheologii îşi fac treaba, constructorii şi-o pot face foarte bine pe a dânşilor, concomitent”, a clarificat lucrurile dl Tudor.
Deocamdată, constructorul lotului de autostradă respectiv (asocierea firmelor turce Mapa Insaat şi Cengiz Insaat) pregăteşte proiectarea, pe care ar trebui să o finalizeze în august anul acesta, după care urmează demararea efectivă a lucrărilor.
Acestea vor dura 50 de luni, ceea ce înseamnă că pe secţiunea de autostradă Boiţa-Cornetu (31,3 km) se va putea circula de la finele lunii octombrie 2027. Asta, desigur, dacă termenii contractuali vor fi respectaţi ad litteram.
sursa foto: CNAIR