Nenea Vlădilă, pe care toată comuna Cocu îl ştie sub porecla de „Lordul”, a avut teribilul ghinion de a rămâne, la bătrâneţe, fără casă. I-a mistuit-o un incendiu.
Singur pe lume, din câte ştim noi, lui nea Vlădilă i-a fost imposibil să se descurce, într-o astfel de situaţie dramatică. Aşa că a rămas să-şi ducă zilele locuind într-o remorcă, acoperită cu un coviltir uzat, prin ale cărui găuri vântul rece de noiembrie îşi face de cap.

Totuşi, nea Vlădilă n-a avut parte doar de ghinion în această viaţă („Cât a fost în putere mulţi au profitat de el, acu’…”, zicea un consătean din Bărbăteşti), ci şi de şansă.
Şansa lui se numeşte Alina Bumbac, o tânără din comună, elevă a unei şcoli postliceale sanitare din Piteşti.
Alinei nu i-a venit să creadă că poate cineva locui în condiţii atât de insalubre şi de vitrege, asemeni celor în care trăieşte, deocamdată, moş Vlădilă.
Aşa că fata şi-a pus în minte să-l ajute pe bătrân să aibă o odaie a lui. „Nenea Vlădilă nu îşi dorește decât 4 pereți, un pat alături de o sobă unde să uite povara prin care trece… el nu a cerut nimănui nimic, din proprie iniţiativă am decis să-l ajutăm”, spune Alina Bumbac.

N-am folosit întâmplător persoana I plural mai sus: Alinei i s-au raliat şi alţi câţiva tineri inimoşi din Cocu, dar şi primarul Gheorghe Ţucă… iar cămăruţa lui moş Vlădilă deja începe să prindă contur, după cum se poate vedea şi din imagini.
„Iniţial domnul primar a fost sceptic, dar ne-a spus că dacă vede la noi spirit de iniţiativă, ne ajută. Am cerut vecinilor să ne dea o bucăţică de pământ, pe care să-i construim cămăruţa lui nea Vlădilă, dar toţi ne-au refuzat.
Aşa că am cerut domnului primar, iar dumnealui ne-a oferit terenul”, ne-a povestit, emoţionată, fata.

„Am avut şi ceva probleme, când am turnat placa de beton şi fundaţia. Începuse fundaţia s-o ia la vale, dar băieţii au reparat… bietul nea Vlădilă se uita la noi şi nu credea că noi chiar îi facem casă…dar acum probabil că ne crede”, ne-a mai povestit Alina.
„Orice lucru ne e de ajutor. Un sac de ciment, câteva cărămizi, ţigle mai vechi… uitaţi, domnul primar ne-a promis o uşă, rămasă după renovarea unui apartament”.
Alina Bumbac şi cei aproximativ 10 voluntari care i s-au alăturat pentru a construi odaia lui nea Vlădilă au deschis şi un cont bancar, special pentru a putea colecta donaţiile în bani ale celor care vor, asemeni ei şi tovarăşilor ei de fapte bune, să ajute.

Dacă vreţi şi dumneavoastră să-l ajutaţi pe acest bătrân să întâmpine iarna în cămăruţa lui, nu în remorca rece şi insalubră unde-şi duce zilele acum, aveţi la dispoziţie contul bancar: RO26BACX0000001927039000, deschis pe numele Alinei Bumbac.
Pentru donaţii în obiecte, de trebuinţă într-o casă, o puteţi suna direct pe Alina, la telefonul 0741 309 166.
Actualizare, 21 noiembrie – Odăiţa bătrânului a prins deja formă, în curând nea Vlădilă se va putea muta în camera lui şi nu va mai fi silit să doarmă în acea remorcă rece şi ruginită.
Pentru detalii, accesaţi link-ul de mai sus.
sursa foto: Alina Bumbac