Cine sunt Alashkert, Honved şi Anvers, adversarii echipelor româneşti în Liga Europa la fotbal

Date:

Share post:

Echipele româneşti participante în Liga Europa (Europa League) la fotbal vor juca, în turul II preliminar, contra unor adversari accesibili. FCSB joacă cu echipa armeană Alashkert Erevan, CSU Craiova cu ungurii de la Honved Budapesta, iar Viitorul Constanţa cu FC Anvers din Belgia.

Alashkert, satelitul celebrei Botafogo Rio de Janeiro

Adversarii FCSB, armenii de la Alashkert, au o istorie relativ scurtă, echipa fiind înfiinţată în 1990, în orăşelul Martuni. Desfiinţată după câţiva ani, echipa a fost reînfiinţată în 2011, de un potent om de afaceri originar din Martuni, Bagrat Navoyan, şi mutată în capitala Erevan.

În urmă cu doi ani, echipa armeană a semnat un contract de colaborare cu celebrul club brazilian Botafogo Rio de Janeiro, care trimite constant jucători tineri să se rodeze în prima ligă armeană.

Echipa Alashkert, înaintea ultimei victorii în Europe League, ieri

Din lotul actual al lui Alashkert fac parte patru brazilieni sosiţi la Erevan pe filiera Botafogo: Tiago Galvao, Gustavo Marmentini, Glaucio şi Tiago Cameta, ultimul fiind şi cel mai valoros jucător al armenilor.

În primul tur preliminar, Alashkert a zdrobit echipa macedoneană FK Makedonija Skopje cu 3-0 în deplasare şi 3-1 acasă.

Alashkert nu e o trupă cu mari pretenţii, în ciuda implanturilor braziliene, dar nici o echipă de tratat cu dispreţ nu e. În mod normal, FCSB ar trebui să se califice fără mari probleme, cu condiţia ca jucătorii lui Becali să-şi ia adversarul în serios.

Honved Budapesta, Steaua Ungariei

Honved Budapesta e unul din cele mai vechi cluburi de fotbal din Ungaria, înfiinţat acum 109 ani. A fost, în perioada comunistă, echipa Armatei maghiare, un fel de Steaua de la noi.

Are în palmares 14 campionate şi 7 Cupe ale Ungariei. Îşi joacă meciurile de acasă pe arena „Jozsef Bozsik” (numele unui fost mare fotbalist al echipei) din cartierul Kispest al Budapestei, un stadion de numai 8.000 de locuri, dar pe care suporterii lui Honved fac o gălăgie infernală.

De altfel, suporterii acestei echipe, în special gruparea Ultras Tifo (în imaginea de sus), sunt consideraţi printre cei mai „răi” din Ungaria.

În primul tur preliminar, Honved a depăşit formaţia lituaniană Zalgiris (Jalghiris) Vilnius, cu scorurile de 3-1 acasă şi 1-1 în deplasare.

Tradiţional, echipele româneşti le-au cam bătut pe cele ungureşti în competiţiile europene. Însă, în ultimii ani, în vreme ce fotbalul românesc a luat-o îndărăt, cel unguresc creşte încet, dar sigur.

CSU Craiova e, zicem noi, o echipă mai bună decât Honved, dar maghiarii rămân o nucă tare şi e nevoie de multă transpiraţie pentru a-i elimina.

Anvers, echipă antrenată de Ladislau Boloni

Ajunsă direct în turul secund al Ligii Europa, în calitate de câştigătoare a Cupei României, Viitorul Constanţa va întâlni un adversar greu, dar nu de nebătut: FC Royal Anvers (sau Royal Antwerp, după denumirea în limba olandeză a oraşului), formaţie antrenată de compatriotul nostru Ladislau Boloni.

Anvers/Antwerp este, în mod tradiţional, una din forţele campionatului belgian, alături de rivalele Anderlecht Bruxelles, Standard Liege şi FC Bruges.

Clubul a fost înfiinţat în 1880 şi are în palmares patru titluri de campioană, două Cupe ale Belgiei şi o finală de Cupa Cupelor, în 1993.

Anvers îşi joacă meciurile de acasă pe stadionul „Bosuil” din oraş, care are o capacitate de puţin peste 16.000 de locuri.

Belgienii au, evident, prima şansă în disputa cu Viitorul. Însă, tinerii jucători ai lui Hagi au şansa lor şi pot produce surpriza. Pentru că opinia generală e că o calificare a Viitorului în faţa unui astfel de adversar ar fi o surpriză.

surse foto: website şi/sau Facebook FC Alashkert, Honved, Royal Antwerp

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular