Administraţia Prezidenţială de la Bucureşti a informat că azi, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat o lege (legea pentru completarea Legii nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19) potrivit căreia orice persoană care se vaccinează împotriva Covid-19 primeşte o zi liberă plătită.

Această zi liberă plătită nu se include în concediul de odihnă şi se acordă pentru fiecare doză de vaccin efectuată. Elevii şi studenţii care se vaccinează sunt scutiţi de frecventarea cursurilor şcolare, în ziua sau zilele respective.

De asemenea, se acordă câte o zi de permisie pentru fiecare doză de vaccin efectuată, în cazul cadrelor militare în activitate şi a soldaţilor şi gradaţilor profesionişti care aleg să se vaccineze. Beneficiază de aceste drepturi şi unul dintre părinţi sau reprezentantul legal al copilului cu vârsta de până la 18 ani, precum şi al persoanei cu handicap cu vârsta de până la 26 de ani, în ziua vaccinării copilului, respectiv a persoanei cu handicap, se mai menţionează în legea promulgată azi de şeful statului.

Legea respectivă e menită să stimuleze vaccinarea împotriva Covid-19, care merge slab la noi în ţară: doar puţin peste 30% dintre români au primit una sau ambele doze de vaccin. Acest lucru face ca România să fie în coada clasamentului european după rata de imunizare a adulţilor, doar Bulgaria stând mai slab decât noi la acest capitol.

În Uniunea Europeană, rata medie de vaccinare a adulţilor este de 64%. La noi în ţară, ca în majoritatea ţărilor europene, vaccinarea nu este obligatorie pentru nicio categorie socio-profesională. Unele state, însă (Grecia, Franţa şi altele câteva), au impus personalului din turism, sănătate şi alte câteva sectoare obligativitatea vaccinării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here