Activele deținute în România de grupul ceh CEZ au fost achiziționate de concernul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets (MIRA), printr-un proces finalizat zilele acestea.

Tranzacția a fost aprobată de către Comisia Europeană – Direcția Generală de Concurență și de Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Șapte companii românești, între care CEZ şi Distribuţie Oltenia (principali furnizori de electricitate în judeţul Argeş) își schimbă astfel acționarul începând cu data de 31 martie 2021, a informat grupul CEZ, printr-un comunicat de presă.

„Este nevoie de o infrastructură mai puternică și mai sustenabilă de energie pentru a facilita electrificarea în creștere a României și tranziția sa către o economie cu emisii scăzute de carbon.

Afacerea în domeniul infrastructurii esențiale din acest portofoliu va juca un rol important în transformarea sistemului energetic din România și așteptăm cu nerăbdare să ne implicăm în dezvoltarea ei continuă”, a spus Leigh Harrison (foto), director al MIRA.

„Toate operațiunile și contractele vor rămâne valabile și neschimbate pentru clienți, angajați și parteneri de afaceri”, a mai transmis noul proprietar al CEZ şi Distribuţie Oltenia.

MIRA este parte din Macquarie Asset Management, ramura de management al activelor Macquarie Group, un grup financiar diversificat care oferă clienților soluții de administrare și finanțare a activelor, servicii bancare, de consultanță și de riscuri și capitaluri pentru datorii, capitaluri proprii și mărfuri.

Fondat în 1969, Macquarie are 16.356 angajați în 31 piețe. În data de 30 septembrie 2020, Macquarie gestiona active în valoare de 339,9 miliarde euro.

Din punct de vedere al consumatorului casnic de energie electrică, schimbarea de proprietar a CEZ (concern australian în loc de concern ceh) nu va avea nicio influenţă sesizabilă, pe termen scurt şi mediu.

Nici în bine, nici în rău. Nu sunt semne nici că preţurile la electricitate vor scădea, nici că vor creşte. Cât despre calitatea serviciilor oferite, ne vom lămuri în câteva luni de zile.

sursa foto: grupul CEZ

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here