De ceva vreme, un segment consistent al societăţii civile din Republica Moldova se zbate să implementeze un program european, pe nume ECIPES (Coeziune Europeană prin Programe de Susținere pentru Cetățeni, Primari și Tineri).

Prin acest program, ar urma să fie ocolite autorităţile de la Chişinău, care au demonstrat, în ultimii ani, că le plac rublele mai mult decât euro.

Le plac, însă, orice fel de bani, numai bani să fie, aşa că de multe ori finanţările europene n-au mai ajuns la cetăţenii Moldovei, ci în buzunarele hoţilor cu gulere albe de dincolo de Prut. Deloc puţini.

Programul ECIPES prevede crearea unui nou mecanism de susținere directă a cetățenilor, primarilor și tinerilor, viitori antreprenori, din Republica Moldova, oferindu-le suportul european printr-o platformă online, care va asigura contactul direct cu Comisia Europeană, utilizând practicile tranziției digitale și ecologice, prin proiecte cu componentă eco va aduce Europa în casa, localitatea și mica afacere a cetățeanului.

„Oamenii merită suport european direct, iar dacă autoritățile moldovenești nu au discernământ să îndeplinească condițiile Acordurilor de suport macro-financiar în folosul cetățenilor țării, aceste fonduri trebuie să fie folosite în interesul direct al oamenilor!

Beneficiari ai programului ECIPES pot deveni 200 mii familii, ce vor economisi la plata energiei electrice prin echipamente electrocasnice eficiente energetic; 500 primării – prin proiecte eco din fonduri UE cu localitățile înfrățite din UE și 2.000 tineri, ce vor lansa eco start-up-uri, în loc să emigreze din Republica Moldova.

Toate acestea devenind posibile printr-o inițiativă cetățenească”, se arată într-un comunicat de presă al unui ONG de la Chişinău, Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor IDEP.

E drept, lucrurile s-au mai schimbat un pic la Chişinău, de când preşedinte a devenit Maia Sandu, în locul rusului Igor Dodon, dar mai e cale lungă până să putem spune că Moldova e o ţară angajată ferm pe traiect european. Stafia URSS încă bântuie prin multe locuri, dincolo de Prut.

Mai notăm că, în demersul lor, tinerii ONG-işti pro-europeni din Moldova sunt spriiniţi de europarlamentari români, dar şi de un europarlamentar slovac, Ivan Stefanec, care ar dori ca acest program, ECIPES, să fie utilizat la nivelul întregii Uniuni Europene, nu numai în relaţia cu Moldova.

Aceasta din simplul motiv că politicieni tentaţi să fure din banul public nu sunt doar în Moldova. Noi, românii, ştim foarte bine cum stau lucrurile, la fel cum o ştiu şi ungurii, slovacii, italienii, bulgarii, grecii etc.

„Demararea de către Comisia Europeană a programului ECIPES fără implicarea actorilor intermediari va asigura eficientizarea maximală a finanțărilor destinate susținerii cetățenilor Republicii Moldova, excluzând orice fraudare sau dependență de conjunctura politică.

„Suntem ferm convinși că cetățenii, primarii și tinerii din Republica Moldova, merită programul ECIPES, care prevede susținere directă prin platforma online direct administrată de Comisia Europeană”, cred tinerii de la IDEP Moldova.

Le dorim sincer succes şi-i aşteptăm, eliberaţi de zgura sovietică, să ne regăsim în Europa.

sursa foto: G4Media

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here