De când s-a semnat acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova (la 1 iulie 2016, dar aplicat provizoriu din septembrie 2014), clasa politică de peste Prut a funcţionat, aproape în permanenţă, ca o frână în calea punerii în practică a prevederilor acordului.

Sume consistente de bani europeni (de ordinul zecilor, dacă nu sutelor de milioane de euro), oferite Moldovei, fie n-au mai ajuns deloc peste Prut, fie au „dispărut” în buzunarele potentaţilor de acolo, fără niciun folos pentru cetăţeanul moldovean de rând.

E o stare de lucruri care se poate schimba, o dată cu instalarea ca preşedinte al Moldovei a dnei Maia Sandu. Pentru această schimbare de abordare militează şi un ONG din Chişinău, Institutul de Dezvoltare şi Expertiză a Proiectelor (IDEP), condus de activistul civic Iurie Calestru.

IDEP Moldova pune mare accent pe programul european ECIPES, „care prevede crearea unui nou mecanism de susținere directă a cetățenilor, primarilor și tinerilor, viitori antreprenori, din Republica Moldova, oferindu-le suportul european printr-o platformă on-line care va asigura contactul direct cu Comisia Europeană”, după cum se arată într-un comunicat al IDEP, publicat pe site-ul propriu.

Ieri, IDEP Moldova a organizat un eveniment (o conferinţă) online pentru a discuta cu autoritățile regionale și locale de pe ambele maluri ale Prutului, în legătură cu programul ECIPES.

La eveniment au luat parte, între alţii, preşedinţi de consilii judeţene şi primari din România şi Moldova.

Detalii despre conferinţa respectivă puteţi citi pe site-ul IDEP Moldova, accesând link-ul de mai jos:

În imaginea de sus, sediul Comisiei Europene din Bruxelles, înspre care se îndreaptă majoritatea speranţelor cetăţenilor de bună credinţă ai Republicii Moldova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here