Centrului Județean de Cultură și Arte Argeș, prin Școala Populară de Arte și Meserii Pitești, a demarat de câteva zile Festivalul de Pricesne “Cruce Sfântă, părăsită”.
Manifestarea, ajunsă la ediția a VII-a, a pornit de la Mănăstirea (Schitul) Trivale din Pitești, unde a cântat clasa de Canto Muzică Populară a profesoarei Cristina Maria Chingaru (Voicu). A urmat apoi Biserica Sfinții Împărați Constantin și Elena din Coșești, unde au cântat copii de la clasa de Canto Muzică Populară a profesoarei Diana Țițirigă (Lică).
Festivalul își va continua periplul prin județul Argeș până în data de 18 aprilie inclusiv, a informat Consiliul Județean Argeș.
CITIȚI ȘI: Elena Iagăr, aleasă șefă a Comisiei de Cultură, Educație, Tineret și Sport a Consiliului Județean Argeș (noiembrie 2024)
Programul reprezentațiilor
- 4 aprilie 2025, ora 18:30 – Biserica Sfântul Nicolae, Bădești, comuna Pietroșani – Clasa de Canto Muzică Populară prof. Mihaela Jugaru (Chirițescu);
- 6 aprilie 2025, ora 11:30 – Biserica Adormirea Maicii Domnului, Pietroșani – Clasa de Canto Muzică Populară prof. Mihaela Jugaru (Chirițescu);
- 6 aprilie 2025 – Biserica Sfânta Cuvioasă Paraschiva, Rociu – Clasele de Canto Muzică Populară prof. Creola Sandu
- 13 aprilie 2025 – Biserica Adormirea Maicii Domnului, Cuvioasa Paraschiva, Căteasca – Clasa de Canto Muzică Populară prof. Mihaela Jugaru (Chirițescu);
- 13 aprilie 2025, ora 11:30 – Biserica Adormirea Maicii Domnului, Dragoslavele – Clasa de Canto Muzică Populară prof. Ana Maria Cîrstina;
- 13 aprilie 2025, ora 11 – Biserica Buna Vestire, Priboieni – Clasa de Canto Muzică Populară prof. George Mărgineanu;




Ce sunt pricesnele
O priceasnă este o melodie religioasă, caracteristică cultelor creștine ortodox și greco-catolic. Ea se cântă, de regulă, în timpul liturgiilor, în timpul împărtășaniei preoților sau credincioșilor participanți.
Cvasinecunoscute înainte de 1989, pricesnele au devenit mai cunoscute publicului după ce mai mulți interpreți de muzică populară le-au introdus în repertoriul lor.
Unul dintre cele mai apreciate albume de pricesne – pentru originalitate, autenticitate, dar și pentru interpretarea aproape divină – a fost lansat în anul 2017 de cunoscuta cântăreață Veta Biriș, reprezentantă a zonei folclorice a Târnavelor. Îl puteți asculta aici.
Versurile pricesnelor au fost culese de interpretă însăși, de la bătrânele din satul său natal (Veseuș, comuna Jidvei, județul Alba), dar și din satele din jur. Deși e de religie greco-catolică, pricesnele cântate de Veta Biriș sunt niște repere ale genului. Și pentru că diferențele față de ortodoxie sunt mici.
Imaginile sunt de la festivalul omonim din anul 2022.
sursa foto: arhivă ArgeșulOnline.ro/Consiliul Județean Argeș