Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a decis azi să dea câştig de cauză Laurei Codruţa Kovesi, fost procuror-şef al DNA, care dăduse în judecată statul român după ce a fost demisă din funcţie.

Demiterea dnei Kovesi a venit ca urmare a demersurilor fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, dar şi a deciziei Curţii Constituţionale, care l-a obligat pe preşedintele Klaus Iohannis să semneze decretul de demitere, deşi acesta refuzase iniţial.

CEDO a stabilit că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul de a merge în instanță pentru a se apăra, drept prevăzut de Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

De asemenea, CEDO a mai reţinut că Laurei Codruța Kovesi i-a fost încălcat şi dreptul la liberă exprimare a opiniilor, mai ales că. pornind de la acuzația fostului ministru al Justiției, Tudorel Toader, a notat în raportul care a stat la baza revocării că fosta șefă a DNA și-a încălcat atribuțiile făcând declarații presei internaționale.

Dna Kovesi nu a cerut nicio despăgubire bănească pentru nedreptatea care i s-a făcut. „Nu doream ca o potențială compensație să fie plătită din bugetul de stat, implicit din banii românilor”, a declarat aceasta.

În procesul contra statului român, Laura Codruţa Kovesi a fost apărată de avocata Nicoleta Popescu, din Bucureşti.

După decizia de azi a CEDO, Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia „Iniţiativa pentru Justiţie” au cerut public ca „toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here