Pentru iubitorii de volei din toată ţara, numele Cristinei Zanfir e unul foarte bine cunoscut. A jucat, în aproape două decenii de carieră, la echipe puternice ale voleiului românesc: Unic Piatra Neamţ, SCM Craiova, CSU Medicina Târgu-Mureş, Dinamo Bucureşti.

Şi se poate spune despre ea că a fost cea mai bună jucătoare de volei pe care a avut-o vreodată Argeşul.

Şi-a început cariera şi şi-a încheiat-o la Piteşti, iar de ceva vreme a trecut de pe teren pe banca tehnică.

Primul an ca antrenoare principală a însemnat, pentru Cristina, şi primul succes: a izbutit, alături de colega ei, antrenorul secund Ionela Roxana Davidescu, să promoveze pe FC Argeş Volei în eşalonul de elită al voleiului românesc.

Am avut bucuria să o întâlnim pe Cristina Zanfir anul trecut, în aprilie, la Târgu-Mureş, unde am urmărit turneul final care a consfinţit promovarea.

Subţirică exact ca atunci când încă juca, anii au trecut peste Cristina fără a lăsa nicio urmă.

Veselă, optimistă, încrezătoare în ea însăşi şi în fetele pe care le pregăteşte: „Nici nu mă gândesc să nu promovăm. De-aia am venit aici”, spunea Cristina. „Vreau să câştig toate meciurile. Spre deosebire de fotbal (tatăl Cristinei e fostul mare fotbalist al lui FC Argeş, Mihai Zanfir – n.r.), la volei nu poţi să joci la 0-0”.

„Voleiul nu cunoaşte egalitatea. Aici câştigi sau iei bătaie. Iar eu de mică am urât să pierd”, mai zicea Cristina Zanfir.

Redăm mai jos un interviu pe care Cristina a avut amabilitatea să ni-l acorde cu puţină vreme în urmă.

Echipa de volei FC Argeş a luat o pauză forţată…cum vezi tu această situaţie?

În contextul actual, consider că întreruperea campionatului era unica soluție ” normală”. Înainte de toate, trebuie să ne gândim la sănătatea tuturor implicați în acest fenomen (sportivi, antrenori, medici, maseuri, preparatori fizic, scouteri etc.). Aşteptăm decizia Federaţiei Române de Volei în privința următoarelor măsuri ce se impun datorită declarării stării de urgență, (amânarea etapelor, înghețarea campionatului…), după care, împreună cu directorul clubului, Dragoş Șerban, vom analiza situaţia.

Ce obiectiv are de îndeplinit la finele acestui sezon echipa pe care o pregăteşti împreună cu Ionela Davidescu?

Obiectivul dat, în concordanță cu bugetul alocat de autoritățile locale, este în acest an: menținerea echipei în primul eşalon ( Liga Națională A1). Recunosc că eu împreună cu staff-ul echipei (colega mea Ionela Roxana Davidescu şi preparatorul fizic Bogdan Vâlcu) am avut ca obiectiv locurile 7-8 şi spre bucuria mea s-a îndeplinit până acum, (la momentul întreruperii campionatului ocupăm locul 7 cu 24 de puncte).

Acest „vis” s-a putut împlini şi cu ajutorul unor oameni deosebiți care, pe lângă bugetul acordat de autorităţi, ne-au sprijinit financiar în acest an (pe această cale le mulțumim din suflet).

Voleiul piteştean a fost greu încercat în ultimii ani, echipa s-a desfinţat la un moment dat, apoi a reapărut… au jucat puţin volei autoritatile argeşene cu voi. Din păcate… Vorbeşte-mi puţin despre componentele echipei pe care o pregăteşti. Merită să fie şi ele evidenţiate.

Nu-mi pot da cu părerea vis-a- vis de motivele desființării echipei în trecut, fiind în necunoștință de cauză (jucam în acea perioadă :)), dar, cu siguranță, acest proiect de suflet început acum 3 ani împreună cu colega mea Roxana ar fi fost imposibil de realizat fără aportul financiar şi ajutorul autorităților locale, fără sprijinul domnului președinte Gentea, care a avut încredere în noi şi ne-a dat credit în toată această perioadă, fără munca tuturor celor din clubul FC Argeş (director, contabili, jurişti) şi pe această cale le mulțumim tuturor că au fost alături de noi.

Un mesaj pentru copiii care prefer să stea cu ochii în telefoane decât să facă mişcare….sportul înseamnă sănătate, sănătatea înseamnă viaţă…

Recomand tuturor părinților să-şi ducă copiii la o ramură sportivă care, pe lângă o dezvoltare armonioasă şi sănătatea are ca beneficii disciplina(rea), comunicarea, un stil de viață… Dar, în contextul actual, până vom depăşi problemele create de noul virus, cel mai clar mesaj este #staţiacasă.

Unde te vezi peste zece ani?

Hahaha… nu mă gândesc atât de departe. Să fim sănătoși și să ne auzim şi peste 10 ani :))

Un vis rămas neîmplinit?

Nu am vise neîmplinite, ci doar vise la care încă muncesc zi de zi.

Cel mai frumos moment din viaţă şi cel mai trist moment din viaţă?

Pfff… sunt multe momente frumoase, multe legate de volei, deoarece a fost o prioritate în viața mea. Cel mai trist… pierderea mamei mele anul trecut în septembrie, un eveniment peste care nu pot spune că am trecut încă nici eu, nici tatăl meu. Învăţăm amândoi să trăim fără cea mai importantă persoană din vieţile noastră, fără cea care ne-a susținut şi încurajat în permanență… ne trebuie timp, dar va rămâne mereu în inimile noastre.

Nota redacţiei – Între timp, campionatul de volei feminin a fost îngheţat, deci FC Argeş Volei a încheiat pe un loc 7 onorabil, pentru o nou promovată. Acest vis al Cristinei Zanfir a fost îndeplinit. Îi doirm cu toată sinceritatea să i se îndeplinească şi toate celelalte pe care le are.

sursa foto: Facebook/FC Argeş Volei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here