Guvernul condus de prim-ministrul Ludovic Orban a intrat, azi, de la ora 11, în şedinţă, pe ordinea de zi aflându-se un singur proiect de lege, privind măsurile ce vor fi luate după data de 15 mai (când expiră starea de urgenţă) pentru prevenirea răspândirii coronavirusului.

Proiectul ce va fi adoptat azi de Guvern urmează să fie supus votului Parlamentului, apoi promulgării de preşedintele Klaus Iohannis.

Deşi nu e nimic bătut în cuie încă, se cunosc, în linii mari, restricţiile care vor fi menţinute, respectiv ridicate.

Astfel, vom putea să circulăm în afara localităţii de domiciliu în următoarele situaţii:

1. în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi;
2. în scop umanitar sau de voluntariat;
3. realizarea de activități agricole;
4. pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;
5. îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate;
6. participarea la programe sau proceduri în centrele de tratament;
7. din alte motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copiilor/membrilor de familie, îngrijirea unei rude/afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu handicap sau în caz de deces al unui membru de familie.

Vom putea merge cu maşina la service sau ITP

8. asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
9. activități recreativ-sportive individuale desfășurate în aer liber (ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit și altele) cu participarea a cel mult 3 persoane.
10. participarea la evenimente familiale, cu un număr limitat de persoane și respectarea regulilor de distanțare socială;
11. pentru achiziția, service-ul, efectuarea itp sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu.

12. Vom putea participa la botezuri, cununii, nunţi sau ceremoniale funerare, în grupă de cel mult 16 persoane (până acum erau permise cel mult 8).

Ce nu e încă permis nici după 15 mai

Vor fi interzise în continuare, şi după data de 15 mai: mitingurile, demonstrațiile, procesiunile, concertele sau orice alte întruniri în spații deschise, activitățile culturale, științifice, artistice, religioase, sportive, de divertisment, jocuri de noroc, de tratament balnear desfășurate în spații închise.

Restaurantele, complexurile comerciale („molurile”), barurile, pub-urile, discotecile şi cafenelele rămân în continuare închise.

În magazine şi orice alte spaţii publice închise, portul măştii de protecţie va fi obligatoriu.

Totuşi, e bine de reţinut că toate cele de mai sus nu sunt încă legiferate, deci pot oricând surveni modificări.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here