De aproximativ două săptămâni, la Piteşti furturile de catalizatoare auto par să fi luat un „avânt” deosebit.

Din ce în ce mai mulţi automobilişti au reclamat la Poliţie faptul că, pe timpul nopţii, li s-au furat, pur şi simplu, catalizatoarele sistemului de evacuare a gazelor ale maşinilor personale.

Astfel de furturi au fost semnalate în majoritatea cartierelor Piteştiului şi au, mai toate cele reclamate la Poliţie, câţiva numitori comuni.

Hoţii de catalizatoare auto ridică maşina parcată pe cric, apoi cu ajutorul unui „flex” (fierăstrău electric pentru tăiat metale, acţionat de acumulatori), taie efectiv toba catalitică de sub maşină şi pleacă cu ea.

Păgubaşii îşi dau seama de furt abia a doua zi dimineaţă, când pornesc maşinile, iar motoarele acestora „urlă” ca un avion Tupolev la decolare, iar martorii de la bord semnalează avarii la sistemul de eşapament.

Hoţii acţionează în grupuri de minimum trei persoane: unul ridică maşina pe cric, altul operează cu flexul, al treilea ţine de „şase”, cu motorul pornit, gata să demareze la orice semnal de pericol.

„Polițiștii piteșteni au fost sesizați în cursul zilei de 8 ianuarie, cu privire la faptul că în cursul nopţii precedente, autori necunoscuţi ar fi sustras catalizatorul unui autoturism care se afla parcat.

Poliţiştii Secţiei 4 Poliţie Piteşti desfăşoară cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de furt calificat, pentru identificarea și tragerea la răspundere penală a autorilor”, a informat azi biroul de presă al Poliţiei Argeş.

Referirea este la ultimul furt de acest gen, dar astfel de furturi au fost dese în ultimele două săptămâni. Nu ştim dacă toate reclamate la Poliţie. Probabil că (încă) nu.

În colţul din dreapta jos al imaginii se vede cum hoţii au tăiat catalizatorul cu flexul, dar nu au mai apucat să-l fure, surprinşi, probabil, de cineva

„Dacă observați autorii unor asemenea fapte, sesizați Poliția și ajutați la identificarea autorilor, notând sau reținând cât mai multe detalii care ar putea ajuta la stabilirea identităţii lor (fizionomia, vestimentația, semnalmente particulare, număr și tip de autovehicul cu care se deplasează etc.)”, au transmis poliţiştii argeşeni.

În cele două imagini care însoţesc acest text e relevată o tentativă de astfel de furt de catalizator, petrecută noaptea trecută, în cartierul Prundu din Piteşti.

Proprietarul maşinii, un VW Golf IV, a avut noroc, pentru că, probabil, hoţii au fost auziţi în timp ce manevrau flexul şi au fugit, lăsând catalizatorul secţionat, dar la locul lui.

De ce se fură catalizatoare auto?

Explicaţia pentru care aceste catalizatoare auto se fură e simplă: ele conţin trei metale rare (folosite drept catalizatori şi în industria auto, dar şi în cea chimică): platina, rodiul şi paladiul.

Toate trei sunt mai scumpe sau cu mult mai scumpe decât aurul şi sunt la mare căutare, fiind folosite inclusiv la confecţionarea de bijuterii, cum e cazul platinei.

Spre exemplu, pe piaţa internaţională, un gram de rodiu (sau rhodium, simbolul este Rh) costă aproximativ 300-315 euro, un gram de paladiu (simbol Pd, un metal argintiu, uşor confundabil cu argintul) costă de la 80 de euro în sus.

Platina (Pt), cel mai ieftin metal rar care intră în componenţa unui catalizator, oricum e considerabil mai scump decât aurul: 70-80 de euro gramul.

Dacă ţinem cont de faptul că în componenţa unui catalizator auto intră câteva grame din fiecare astfel de metal, înclinaţia hoţilor spre acest gen de componente auto e de înţeles.

Interesant de aflat ar fi unde anume valorifică hoţii de catalizatoare metalele rare din componenţă, cine cumpără rodiu, platină şi paladiu de furat, pentru cine etc.

Aici ne va ajuta, sperăm, curând, Poliţia Argeş.

sursa foto: Facebook/Ionuţ Dobrotă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here