Potrivit unei declaraţii făcute azi, la Bruxelles, de Manfred Weber, candidat al Partidului Popular European la preşedinţia Comisiei Europene, Bulgaria va intra în spaţiul de liberă circulaţie Schengen începând cu 1 ianuarie 2019.

Dl Weber a făcut această declaraţie de presă după o întâlnire avută în capitala Belgiei cu vicepreşedintele partidului de guvernământ din Bulgaria, Ţvetan Ţvetanov.

Vecinii de la sud ar urma, potrivit spuselor dlui Weber, să adere la Schengen, într-o primă fază, cu frontierele aeriene, urmând ca ulterior, aderarea să se completeze şi cu cele terestre.

Anunţul privind acceptarea Bulgariei în Schengen vine după ce ultimul raport MCV (mecanismul de cooperare şi verificare, instituit după aderarea ţării la UE, în 2007) privind ţara vecină a fost unul favorabil.

În acelaşi timp, ultimul raport MCV privind România a fost cel mai prost de la aderare încoace, ceea ce a lăsat, practic, România în afara spaţiului Schengen.

Astfel, dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, pe dinafara spaţiului Schengen am rămas doar noi, alături de Croaţia, care abia a aderat. Dar care se pregăteşte asiduu să intre în spaţiul de liberă circulaţie şi care, probabil, o va face înaintea noastră.

Anunţul aderării Bulgariei la Schengen e o palmă dureroasă pe obrazul actualei guvernări. Evident, Puterea nu îşi va asuma acest eşec istoric, ci va da vina pe Soros, pe „statul paralel”, pe cine ştie ce conspiraţii internaţionale împotriva României etc.

Pe oricine, numai pe sine nu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here