Ce presiuni poate face România asupra Austriei, în chestiunea Schengen (II) Opiniile unui funcționar european din Pitești

Date:

Share post:

Alaltăieri am publicat un articol în care enumeram câteva mijloace de presiune pe care România le are la îndemână, împotriva cerbiciei Austriei. Dar nu face apel la niciunul dintre ele.

În replică, un cititor de-al nostru, dl Mădălin Bulf, care lucrează la Comisia Europeană, a venit cu o serie de completări, opinii, chiar critici la adresa a ce am publicat noi. Per ansamblu, însă, opiniile dlui Bulf, împreună cu alte noastre, conturează un tablou mai de ansamblu al problemei în discuție: de ce nu răspundem Austriei și cum am putea să o facem, pentru a obține ceea ce ni se cuvine, accesul deplin în spațiul Schengen.

Articolul nostru, la care ne-am referit mai sus, poate fi citit aici.

Redăm mai jos integral opiniile dlui Mădălin Bulf, cu mențiunea că am inserat noi câteva intertitluri, din rațiuni ce țin doar de o mai bună lizibilitate a textului.

Mădălin Bulf lucrează la Comisia Europeană și cunoaște bine problematica Schengen și cum funcționează mecanismele decizionale europene

CITIȚI ȘI: Austria, ostilitate exacerbată faţă de România, în chestiunea Schengen. Reacţii cvasiinexistente la vârful statului român

Am putea apela la Curtea de Justiție a Uniunii Europene

1. ”In primul rand, trebuie inteles ca Austria nu are ceva in mod particular cu noi si cu bulgarii, ei au o problema interna foarte mare generata de imigranti. Intr-un mod extrem de populist si nedrept, arata cu degetul in alte parti si aici nu e vorba doar de noi si de bulgari. Au inchis traficul de marfuri si cu Italia pe acelasi motiv, ca vin imigrantii pe acolo. Diferenta e ca Italia i-a dat in judecata la CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene – n.r.) imediat. Asta ar trebui sa facem si noi:

https://www.euractiv.com/…/italys-salvini-takes…/

2. La fel au procedat si cu cehii cu ceva timp in urma, au reintrodus controale la granita din cauza imigrantilor. Mi se pare ca au mai pus controale la un moment dat si pe granita cu Ungaria.

Oricum, foarte important de retinut ca Austria are comportamentul asta vis-a-vis de mai multe state, nu doar fata de Romania si Bulgaria.

https://www.euractiv.com/…/austria-introduced-checks…/

3. Ar trebui sa ne alaturam Italiei si sa cerem impreuna Comisiei sa ia masuri si sa sanctioneze Austria.

https://en.haberler.com/italy-asks-ec-to-file-case…/

Schengen ar trebui să fie în topul priorităților candidaților români la Parlamentul European

4. Nu as fi prea dur cu candidatii care ar fi la primul mandat. Nah, poate au trac, poate sunt tematori, nici nu inteleg f bine modul de functionare al institutiilor europene.

In sens invers, sunt total dezamagit de cei care nu sunt la primul mandat. Punctul asta trebuia sa fie intre top 3 pe agenda electorala.

5. In legatura cu masurile care se pot lua, cred ca asta cu blocatul tuturor proiectelor legislative e un pic utopic si barbar. Nu poti sa iei pe toata lumea ostatic doar pt ca ai tu o problema cu unul dintre membrii. Nu asa functioneaza aliantele si cu atat mai putin UE.

Dar, nu vad de ce ar fi o problema daca, sa zicem, incepem sa punem blocam initiativele care ii intereseaza pe austrieci in mod direct: de exemplu, reforma politicii de imigratie pe care o tot cere Austria. Si, la cum cunosc atmosfera de prin institutii pe tema Schengen-ului, cred ca am avea o sustinere destul de larga daca am face asta.

Evident, nu pe fata, dar nu cred ca ar exista efecte de retorsiune pe alta dosare care sunt de interes pt noi. Poate Olanda si Suedia sa aiba o problema ca si pt ei tema imigratiei e extrem de sensibila pe plan intern. Dar, ce sa vezi, ca si cu astia avem niste datorii mai vechi de reglat. Si cu suedezii, e de discutat cat sa inteleaga motivele noastre.

Un alt dosar unde am putea sa ii faultam e la ONU, unde, auzeam la un moment dat ca si-ar dori presedintia. Pac, veto.

CITIȚI ȘI: Andrei Caramitru: „Austria, un stat prorus, profund ostil României”. Boicotul a avut efect

Firmele austriece, îndemnate să plece din România

6. Punctul 7 e legitim si ar trebui fortati sa iasa din Romania. Nu prin nationalizare, ca atunci iti creezi o problema mult mai mare decat cea pe care incerci sa o rezolvi. Multi or sa isi ridice semne de intrebare inainte sa mai investeasca vreun cent in Romania.

Am mai si avut problemele cu Rosia Montana si gazele din Marea Neagra cu Exxon. Dar, bagi taxe din ce in ce mai mari pe chestii care sa se aplice doar la Petrom, un exemplu”.

În imaginea de sus, Karl Nehammer, fuhrerul de la Viena.

surse foto: Guvernul federal al Austriei, Facebook/Mădălin Bulf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

România U15 a câștigat Turneul de Dezvoltare UEFA în Bulgaria

Reprezentativa feminină U15 a României a câștigat Turneul de...

VIDEO: Accident mortal la Rătești

Accident rutier produs în comuna Rătești, satul Pătuleni, în...

Vrei să afli cum să economisești bani la energie în perioada rece? Află mai multe din acest articol!

Odată cu venirea frigului, crește considerabil consumul de energie...

Ajutoarele suplimentare pentru Galați și Vaslui ajung începând de luni, 7 octombrie

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, prin intermediul Agenției Naționale...

Leroy Merlin a investit 2 mil. euro pentru deschiderea magazinului din Pitești Shopping Park

Pitești, 02 octombrie 2024 – Leroy Merlin, retailer specializat...

Victorie pentru Simona Halep la turneul WTA 125k de la Hong Kong

După mai bine de 2 ani, Simona Halep reuşeşte...

Tottenham a învins dramatic pe Coventry în Carabao Cup. Drăgușin, titular!

Drăguşin, titular la Tottenham, contribuie la victoria dramatică împotriva...

Fără apă potabila în cartierele Mărășești, Dacia, Teilor și Cartierul Trivale

Societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti va sista furnizarea...