„Jurnalista Ana-Maria Gebăilă, fondator al publicației ȘtiriCraiova.ro, parte din rețeaua PRESShub, a fost citată să se prezinte la Inspectoratul de Poliție al Județului (IPJ) Dolj, unde i s-a cerut să-și dezvăluie sursa unui articol”, a informat ieri portalul de ştiri PRESShub.
„Este vorba despre un articol din 17 ianuarie anul acesta, în care jurnalista a scris că una dintre fiicele directorului general al Regiei de Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (RADPFL) Craiova a fost prinsă la volan sub influența drogurilor..
Articolul avea la bază un comunicat de presă transmis chiar de IPJ Dolj. Instituția anunțase că o tânără de 24 de ani a fost oprită la un control în trafic, iar la testul cu aparatul drugtest, rezultatul a fost pozitiv la consumul de metamfetamine.
De asemenea, asupra conducătoarei auto a fost găsită și o punguță cu o substanță vegetală de culoare verde și două plicuri în care se afla o substanță pulverulentă de culoare albă, precum și o jumătate de țigară confecționată artizanal.
Poliția nu a făcut public numele persoanei din caz. Știri Craiova l-a aflat și l-a publicat, având în vedere că era vorba despre fiica unei persoane publice din Craiova despre care existau informații că s-ar fi aflat de mai multe ori în situația de încălca regulile de circulație, motiv pentru care informația era relevantă”, a mai notat sursa citată.
Ana-Maria Gebăilă (foto sus) a fost citată în calitate de martor, în cadrul unui dosar deschis în urma unei plângeri penale, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Dolj.
La audieri, care au durat mai bine de o oră, polițistul i-a solicitat să spună cine este sursa informațiilor care au permis identificarea numelui tinerei care a fost depistată drogată la volan și dacă ziarista discută cu oameni din poliție.
Polițistul a insistat și asupra modului în care ar fi ajuns numele șoferiței la jurnalistă, respectiv prin Whatsapp, email sau alte mijloace, dacă sursa lucrează la Poliție și alte detalii care să ducă la identificarea acesteia.
Evident, colega noastră a refuzat să dezvăluie identitatea surselor sale, aşa cum de altfel o cer şi regulile meseriei de ziarist. De asemenea, la nivel european există o jurisprudenţă în acest sens, potrivit căreia jurnaliştii nu sunt obligaţi să-şi dezvăluie sursele nimănui.
Solidaritate cu Ana Maria Gebăilă şi nu prea
Evident, o mulţime de redacţii din ţară, începând cu unele mari, din Capitală, cum e cazul G4Media sau Libertatea, şi terminând cu publicaţii mici, judeţene, şi-au manifestat solidaritatea cu ziarista din Craiova.
Numai la Craiova n-a prea ajuns acest val de solidaritate: o singură publicaţie de acolo, RepublicaOltenia.ro, a dezaprobat abuzul Poliţiei din oraş. Celelalte mijloace media din judeţ au tăcut mâlc.
De ce tac cu bărbăţie, vorba lui Adrian Păunescu, ziariştii craioveni? Pentru că partidele politice, mai ales PSD şi PNL, au cumpărat şi sistat, cu bani publici, aproape orice urmă de libertate de exprimare, după cum nota, prin septembrie anul trecut, jurnalistul Cristian Pantazi, redactor-şef al G4Media. Am scris şi noi despre asta, aici.
E o situaţie pe care am mai întâlnit-o şi la Piteşti, când subiecte de real interes, de importanţă pentru colectivitate, au fost vârâte sub preş de majoritatea televiziunilor, radiourilor, site-urile, ziarelor etc.
Un exemplu în acest sens e procesul câştigat de scriitorul şi publicistul Nicolae Badiu împotriva Consiliului Local Piteşti, care a desfiinţat articolul din hotărârea de Consiliu privind plata taxei de salubrizare pentru 7 persoane, în cazul nedepunerii la timp a declaraţiei privind numărul de persoane.
Nimeni n-a scris nimic pe această temă, ca să nu-l supere pe primarul Cristian Gentea (care oricum nu are niciun amestec în afacere, hotărârea de Consiliu Local fiind votată înainte ca dumnealui să fie ales primar) şi pe domnii consilieri şi să nu rişte, astfel, să se închidă robinetul cu bani de la municipalitate.
sursa foto: Facebook/Ana Maria Gebăilă