Ce a fost şi ce a ajuns admiterea la Medicină: doar doi candidaţi pe loc, la UMF Bucureşti

Date:

Share post:

Vestite, înainte de 1989, pentru concurenţa acerbă şi pentru selecţia extrem de severă a candidaţilor, universităţile de Medicină şi Farmacie din ţară, deşi sunt mai multe acum decât în perioada comunismului (mai nou, Medicină se studiază inclusiv în oraşe precum Oradea, Sibiu, Constanţa şi altele câteva), nu mai au parte nici măcar pe aproape de concurenţa de dinainte. Selecţia viitorilor medici şi farmacişti a devenit îngrijorător de laxă, cel puţin privind din perspectiva cifrelor.

De la circa 30-40 de candidaţi pe loc, cât era media în anii ’80, s-a ajuns azi la cifre ridicol de mici. Spre exemplu, la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Capitală, cea mai populară în rândul liceenilor din Piteşti care vor să devină medici sau farmacişti, anul acesta concurenţa e de doar aproximativ doi candidaţi pe loc.

De fapt, cam aşa e mereu din 2015 încoace: în ultimii şase ani, niciodată nu au fost mai mult de 2-3 candidaţi pe loc la UMF Bucureşti. Anul acesta, spre exemplu, la Facultatea de Farmacie abia sunt candidaţi câte locuri disponibile: 122 de candidaţi la 121 de locuri.

Redăm mai jos cifrele oficiale ale admiterii la UMF Bucureşti anul acesta, pe facultăţi:

  • Facultatea de Medicină Generală – 2.337 de candidați/710 locuri (3,29 candidaţi/loc)
  • Facultatea de Medicină Dentară – 595 de candidaţi/213 de locuri (2,79 candidaţi/loc)
  • Facultatea de Farmacie – 122 de candidaţi/121 de locuri (aici nici nu mai merită să facem vreun calcul; practic, e locul şi candidatul)
  • Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (4 sau 3 ani de studiu) – 345 de candidaţi/192 de locuri (1,79 candidaţi/loc).

În total, la UMF Bucureşti, pentru cele 1.629 de locuri scoase la concurs (1.236 finanțate de la bugetul de stat și 393 cu taxă) s.au înscris 3.427 candidaţi. Adică o medie de 2,1 pe loc.

sursa foto: Medika TV/captură video

Vizite1

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cum jocurile de noroc pot îmbunătăţi claritatea mentală

Jocurile de noroc ofertate de orice cazino sunt în...

Eveniment cultural: Premii la revistă

 E vorba de mensualul ”ARGEȘ”. Cu tradiție de peste-o...

WC-urile din Piteşti, mereu inovatoare: trei scaune de toaletă într-o singură cabină

Hotărât lucru, la capitolul WC-uri, Piteştiul e cel mai...

Accident la Bascov, soldat cu un rănit

Un accident rutier s-a produs în localitatea Bascov, azi...