Ce-a făcut în 2022 reţeaua de presă din care facem parte, PressHub, şi ce-am făcut noi înşine

Date:

Share post:

Anul 2022 a fost unul în care reţeaua de presă PressHub, cea mai mare reţea de acest fel din ţară, a avut mai multe realizări deosebite. Şi noi am avut câteva astfel de realizări, ca parte a reţelei PressHub.

2022 a fost anul schimbărilor pentru PressHub, cea mai răspândită rețea de presă locală din România. În ianuarie, la conducerea redacției de la București a venit un nou redactor șef, Răzvan Chiruță, jurnalist care a mai condus redacțiile România liberă și Newsweek România.

În 2022, numărul partenerilor Presshub a crescut consistent. În prezent, 38 de publicații din țară fac parte din rețeaua noastră de colaboratori. Vezi aici lista completă a publicațiilor din rețeaua PRESShub.

De asemenea, numărul colaboratorilor permanenți ai redacției s-a mărit consistent. Brîndușei Armanca, lui Virgil Burlă și lui Valentin Zaschievici s-au alăturat Sidonia BogdanCamelia BadeaRuxandra Hurezean și Ionela Doboș.

PressHub a strâns în jurul său editorialiști și contributori redutabili, precum Sabina FatiFelicia MihaliDana CristescuCiprian MihaliOvidiu NahoiAlex DoboliOvidiu Maican.

Rețea inovatoare și independentă de presă, creată în 2018 de Freedom House România, PressHub este o platformă de exprimare liberă a ziariștilor din presa centrală și locală, care a rămas fidelă intenției sale inițiale de a contribui la profesionalizarea comunității jurnalistice.

De unde a avut PressHub bani în 2022

Granturi internaționale:

 1. Comisia Europeană (programele DG Regio și „Cetățeni, egalitate, drepturi și valori”, în desfășurare până în 2024): 339.115 de euro;
 2. Free Press for Eastern Europe (Science+): 13.261 de euro;
 3. Parlamentul European (Eu în UE) – 18.000 de euro;
 4. Ambasada SUA/Departamentul de Stat al SUA (Facts not Fake) – 19.000 de euro.

Sponsorizări și donații

 1. Ambasada Germaniei – 1.500 de euro;
 2. Sponsorizări de la societăți comerciale – 20.000 de euro.

Alte venituri

 1. Advertoriale – 6.000 de euro.

Ce am făcut cu banii

Finanțările din granturi internaționale obținute de PressHub în 2022 au susținut activitatea jurnaliștilor care activează în rețeaua noastră, dar și în publicații partenere precum Hotnews, G4Media, Euractiv, Ziarul de Iași, Bihoreanul, Viața liberă, Atlátszó Erdely, Monitorul de Cluj, Argeșul Online, Săptămâna online, Reporter de Iași.

Peste 50 de jurnaliști români din presa centrală și locală au participat în 2022 la proiectele și seminariile organizate de către PressHub, cu articole care respectă principiile profesionale și deontologice ale jurnalismului.

În 2022, a continuat proiectul privind combaterea dezinformării și a fake-news, Radicalizare (Facts not Fake). De asemenea, jurnaliștii colaboratori au realizat investigații și analize despre problema traficului de persoane, în condițiile în care România este în continuare pe locul I în UE ca țară sursă, în cadrul proiectului Stop AT.

Printre cele mai citite articole din PressHub în 2022, s-au numărat:

EXCLUSIV Ambasadorul României în SUA s-a mutat în fosta reședință de lux a diplomației iraniene la Washington. Chiria, 21.000 de dolari pe lună – Ambasadorul României în SUA și-a mutat reședința într-o clădire de lux din Washington. Imobilul cu 46 de camere, 8 dormitoare, 8 băi și piscină, amplasat pe o proprietate de peste 2000 de metri pătrați* pe celebrul Embassy Row, are o istorie spectaculoasă.

EXCLUSIV Ultimul parlamentar la școala doctorală a SRI, la un pas de a doua exmatriculare. El crede ca NATO funcționează ca un serviciu secret – Deputatul liberal Mugurel Cozmanciuc, achitat recent într-un dosar de corupție, este ultimul parlamentar român rămas doctorand la școala doctorală a Academiei Naționale de Informație, structura de învățământ a SRI. După 4 luni de la publicarea articolului în PRESShub, Mugurel Cozmanciuc a fost exmatriculat.

DEZVĂLUIRE. Cum m-am îndrăgostit de un „pește” sau preludiul unei nenorociri – povestea unei adolescente care a avut de a face cu un loverboy, un personaj care acționează din ce în ce mai des în zilele noastre pentru a determina tinerele fete să practice prostituția, „din iubire” și „pentru familie”.

Acest din urmă articol a fost redactat de colega noastră Delia Muşetescu, pe atunci încă studentă la Filologie (Limba şi Literatura Franceză), în cadrul unuia dintre programele derulate de Fundaţia Freedom House România şi PressHub. Articolul integral al Deliei îl puteţi citi aici.

Nici noi, nici PressHub, nu am evitat subiectele importante ale anului, pe care alte publicații mici și mari s-au făcut că nu le văd.

Am scris despre plagiatorii de la vârful politicii româneşti (Nicolae Ciucă, Lucian Bode, spre exemplu, dar am sesizat şi dispariţia din CV-ul deputatei Simona Bucura-Oprescu a titlului de doctor), despre legile controversate ale siguranţei naţionale, despre cum au cumpărat partidele politice (mai ales PSD şi şi PNL) majoritatea presei centrale şi judeţene etc.

Am scris pe larg şi despre WC-ul galactic de la Piteşti care a dus iar buhul Argeşului în lume, am fost printre puţinii care au semnalat lucruri pe care restul presei nu vrea să le semnaleze, din considerente pe care le vom detalia anul acesta:

 • indivizii care cică au vandalizat mega WC-ul din centrul Piteştiului nu au fost prinşi nici azi, deşi Primăria susţinea că are filmările şi că vinovaţii vor fi identificaţi
 • Poliţia Locală Piteşti toacă milioane de euro anual fără niciun fel de utilitate
 • apa potabilă furnizată de Apă Canal 2000 SA Piteşti e adesea o zeamă maro, improprie uzului uman
 • reabilitarea Bazinului Olimpic din Piteşti
 • distrugerea cu bună ştiinţă a tot ceea ce a reprezentat fanfara Argeşul nu e ceva cu care şefii Culturii argeşene să se laude
 • numirile interimare, pe câteva luni de zile, la conducerile unor instituţii bugetare, se fac pe criterii de nepotism sau clientelism de partid şi se prelungesc cu anii (spre exemplu, Centrul Cultural sau Filarmonica, dar nu doar).

Lista ar putea continua. O să încercăm să o îmbogăţim şi în anul 2023.

În ce priveşte sursele de finanţare: aproape toate veniturile noastre, pe anul 2022, sunt din surse private, în speţă agenţii de publicitate partenere şi firme private care au apelat la serviciile noastre, plus bani obţinuţi din câteva granturi europene.

Nu am cerut şi nu am primit niciun leu de la partidele politice, de la primării, consilii locale sau Consiliul Judeţean Argeş, nici de la firmele controlate de autorităţile locale din Argeş (Apă Canal, Publitrans, Salubritate etc).

Firma care editează site-ul nostru nu a avut şi nu are în derulare niciun contract pe bani publici, încă de la înfiinţare, şi intenţionăm ca acest lucru să-l păstrăm şi în anii ce vin.

Raportul de activitate complet al reţelei de presă din care facem parte, PressHub, îl puteţi lectura aici.

Imaginea de sus este de la un seminar derulat în cadrul programului „Bursele Europene, Jurnalişti în Dialog”, care a avut loc la Bistriţa iarna trecută şi la care a participat colegul nostru Sorin Simion.

sursa foto: Bogdan Oprea

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...