Cazul bebeluşului născut mort, al familiei Fotache: după doi ani încă nu e gata nici măcar expertiza medico-legală

Date:

Share post:

A făcut valuri şi a stârnit indignare, acum doi ani, tragedia care a lovit familia argeşeană Fotache, din comuna Moşoaia: cel de-al doilea copil al familiei a venit pe lume mort.

În prealabil, mama, dna Alina Fotache, sesizase de mai multe ori medicul curant, dr Iulian Andronic, că nu se simte bine şi că sarcina nu evoluează aşa cum ar trebui.

Medicul, însă, a trimis-o acasă de fiecare dată, recomandându-i cel mult câteva analgezice.

Convinsă că e vorba de un caz grav de neglijenţă şi/sau de malpraxis, familia Fotache a început să-şi caute dreptatea, reclamând situaţia la Parchet şi la Poliţie.

Cuvenitul dosar penal a fost înregistrat în martie 2019 şi a fost dispusă, aşa cum e normal, o expertiză medico-legală a cadavrului micuţului care n-a mai apucat să trăiască.

Azi suntem deja în prima zi a lui martie 2021, dar nici acum, după doi ani, expertiza medico-legală nu e încă gata. Incredibil.

Şi tot după doi ani, nu e gata nici ancheta demarată de Colegiul Medicilor din Argeş, în aceeaşi cauză.

Evident, nefiind gata expertiza medico-legală, Poliţia şi Parchetul nu au ce face. Ar putea, cel mult, să-i roage pe domnii doctori legişti ca, în următorii 2-3 ani, să finalizeze expertiza cu pricina.

Oare de câţi ani au nevoie legiştii de la Serviciul Judeţean de Medicină Legală din Piteşti, ca să finalizeze o expertiză medico-legală?

Am întrebat un medic legist dintr-un centru universitar de la noi cam cât ar putea dura o astfel de expertiză şi dacă există, statuat prin lege, un termen până la care medicii legişti sunt obligaţi să finalizeze o expertiză.

„De obicei, în cazul de genul celui descris de dumneavoastră, expertizele sunt finalizate în câteva luni. Personal am auzit, însă, de un caz în care expertiza a fost gata după aproape cinci ani. Oricum, legal nu este prevăzut un termen de finalizare a unei expertize medico-legale”, ni s-a spus.

Practic, dacă un medic legist ţine morţiş să blocheze o anchetă penală, o poate face linişitit, cât de mult doreşte; vorba unui politician, pentru că poate.

Revenind la cazul familiei Fotache, nici n-am mai întrebat la Serviciul Judeţean de Medicină Legală despre expertiza cu pricina: există un paragraf de lege prin care medicul legist e obligat să păstreze secretul profesional.

„Personal, nu prea mai sper că mi se va face dreptate. Mă deranjează doar că ei, medicii, dorm bine”, ne-a spus dna Fotache.

Singurul lucru pe care-l mai poate face familia Fotache, din Moşoaia, în lupta pentru aflarea adevărului cu privire la moartea copilaşului său, este să aştepte şi să implore fie pronia cerească, fie bunăvoinţa vreunui legist.

Cazul familiei Fotache nu e deloc singular. În toamna anului trecut, o altă nefericită mamă, dna Sunita Anghel, a fost atât de bine „îngrijită” de medicul ginecolog Ali Reza Zarbakhsh încât al doilea său copil n-a mai văzut viu lumina zilei.

Oameni necăjiţi, cu vieţile distruse deja, cei din familia Anghel au renunţat să se mai lupte cu morile de vânt ale unui sistem medical cangrenat până-n măduva oaselor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Judoka piteşteni pe podium la Campionatul Balcanic de Judo Juniori Under-21

Sportivii piteşteni au participat la Campionatul Balcanic de Judo...

„Sărbătoarea Recoltei pe Valea Argeșelului – Târgul Meșterilor Populari” la Mioveni

Producătorii autohtoni atestați din domeniul agroalimentar își vor prezenta...

Tangouri românești și argentiniene în interpretarea Analiei Selis, la Filarmonica Pitești

Filarmonica Pitești organizează joi, 28 septembrie, de la ora...

5 aspecte de care să ții cont în alegerea echipamentului pentru restaurantul tău de tip fast food

Alegerea echipamentului potrivit pentru un restaurant de tip fast...

Andres Dumitrescu, convocat în premieră la echipa naţională

Andres Dumitrescu, fotbalistul de 22 de ani crescut şi...

Teatrul Alexandru Davila Piteşti, invitaţii la spectacole, în weekend

Actorii de la Teatrul Alexandru Davila din Piteşti îi...

Podiumuri pentru piloţii musceleni de la RB Racing, la un concurs lângă Sibiu

La Şura Mare, în judeţul Sibiu, acolo unde sub...

Andres Dumitrescu, jucător crescut de FC Piteşti 2008, debut excelent la Slavia Praga, în UEFA Europa League

Andres Dumitrescu, jucător crescut şi format la clubul FC...