Cartea zilelor noastre: Un umorist ager foc

Date:

Share post:

  Nimeni altu` decât Radu Paraschivescu. Autor c-o stivă de cărți ce-i poartă binevenit semnătura. Grație condeiului său scormonitor copios în realități, mentalități, activități, insanități criticabile-n veci…

   Trei* le-am dat gata și eu cu frenezie în câteva nopți. Fiindcă n-am putut să le las din mână, pur și simplu. Forța satirică etalată îmbelșugat dovedindu-se cuceritoare fără limite. Sarcasmul îndreptățit cu care biciuiește oameni și entități instituționale. 

Politica, presa, minciuna, înșelăciunea. Incultura, prostia, trufia. Îndeosebi agramatismu` crunt, neferice. Temeiurile de fond ale scrierilor sale. Justificate matur, chibzuit pe fila de hârtie. Pregnante puternic în ochii și rațiunea limpede a cetitorului intelectual autentic.

CITIŢI ŞI: „Orice om îi este teamă”, de Radu Paraschivescu, o carte-parastas a politicii româneşti a ultimilor ani

Vitrina cu varii exponate bine alese este bogată, sugestivă și necruțătoare. Ironizând cu forță și îndreptățire atât politicieni, șarlatani, publiciști infatuați, comentatori neinstruiți de pe net, cât și oameni obișnuiți. Care se prind cu toții în hora grețoas-a minciunilor odioase, a promisiunilor deșarte, a lipsei vădite de educație și cultură, da` lacomi la bani și c-un tupeu de nedescris. N-o să exemplific spre a nu strica pofta curioșilor…

   Trebuie spus însă ferm că nu doar ”mostrele” scoase-n evidență atrag atenția. Ci și stilul subtil, șlefuit cu acuratețe. Talentu` de-a umbla cu vorbe nimerite. De-a le aduna unele cu altele și-a le îmbina în așa fel încât să iasă tabloul precum și-l dorește.

Este, categoric, un literat atractiv nespus. Cu umor copleșitor, doldora de-nvățăminte-n esență. E clar că nu așterne pe foaie pentru faimă. Moralist de ținută dovedindu-se neîndoios. Necesar incontestabil vremilor de azi, în certă decădere etică și educațională pe glob.

Parcurs-am volumele respective nu doar ca pe niște manuale folositoare-n domeniu. Întrucât se-nfățișează și ca niște alcătuiri literare de soi. Coerente, cursive, expuse cu șarm. Înglobând informație tematică substanțială, psihologie individuală și socială, analiză politică pertinentă. Dialoguri originale, comparații strașnice și mai cu seamă gramatică riguroasă.

E de băgat la cap munca ta, Radule. Și nu-mi rămâne decât să-ți mulțumesc pentru ea. Sper să fiu în asentimentu` multora care-nțeleg exact calea spre mai bine. Că și spiritualitatea-i fundamentală-n ființa umană adevărată, etern…

   *Radu Paraschivescu, Orice om îi este teamă, Vitrina cu șarlatani, Garoafe la bordel, Ed. HUMANITAS, 2018, 2020, 2023   

sursa foto: arhivă ArgeşulOnline.ro/Radu Paraschivescu, editura Humanitas

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Trolere pentru copii – cea mai frumoasă aventură începe atunci când copiii au propriile bagaje

Calatoriile inseamna aventuri, iar pentru copii, fiecare calatorie este...

Carambol cu patru maşini în comuna Moșoaia. Fetiţă de 6 ani rănită în zona feţei

În urmă cu puţin timp, pompierii argeşeni au fost...

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2,...

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...

Tânărul Dragoș Predescu (PNL), numit aseară prefect al județului Argeș

Tânărul Dragoș Predescu (PNL) a fost numit aseară prefect...