Cartea zilelor noastre: Martin Vail, în trei cărți*…

Date:

Share post:

  …pe care le-am citit, cu nesaț enorm, în câteva nopți. Fincă regretatul William Diehl a făcut din cel menționat în titlu un erou de anvergură notabilă în țara de peste Atlantic.

Atât ca avocat, cât și ca procuror. Martin dovedindu-se în ambele ipostaze un jurist de mare clasă. Care dă prilejuri cititorilor de pretutindeni să afle cum se desfășoară un proces penal în patria lui. Câtă intuiție în structurarea acestuia, spre a-l câștiga, fiind necesară.

De asemeni, câtă acribie în construirea de nezdruncinat a dosarului. Ce muncă de nivel presupune documentarea profesionistă a unui caz penal de răsunet național. Indiferent de ce parte a barei te-ai afla. Cât e necesar a-ți merge mintea ca să lupți cu judecătorii ori cu jurații, ca să triumfi potrivit legii și adevărului. Mai cu seamă că astfel de cauze sunt și foarte costisitoare…

CITIȚI ȘI: Cartea zilelor noastre: Un umorist ager foc (Radu Paraschivescu)

   În deplin acord cu ilustrul autor, socot și eu, din propria-mi experiență profesională, că tribunalul e un teatru. Și justiția e o piesă. Mai mereu o dramă, dacă nu o tragedie. Pentru că, inevitabil, ies multe la iveală. Orice justițiar, orice justițiabil reprezentând o viață de om. Cu bune și rele. Un destin, în esență.

Pe care William știut-a să-l evidențieze după convingeri intime și necesități narative. Ancorând ”piesa” cum se cuvine într-un ”decor” pe măsură. Conturat echilibrat și convingător. Fie că-i vorba de crimă sadică sau de terorism și război civil. De politică imundă, răutate fără margini și răzbunare. De nebunie, fanatism, crimă organizată prin jaf armat, șantaj și corupție la nivel statal.

William Diehl

Toate, înfiorătoare semne că lumea a luat-o razna apocaliptic aproape. Și nu-și revine corespunzător, determinând înăsprirea normelor juridice, a tehnologiei de profil și a procedurilor odată cu trecerea vremii…

  Diehl a fost fotojurnalist și, precum arătai până acum, novelist de marcă. A luptat în Al Doilea Război Mondial și a primit decorații militare pentru bravură. S-a inspirat nimerit din fapte de arme în documentare. Împletind ficțiunea cu realitatea când nevoia s-a impus. Dând culoare, credibilitate, atracție maximă opurilor scrise până la deces. Neștirbite și azi, după ani o droaie. Atât literar cât și cinematografic.

CITIȚI ȘI: Alte articole semnate de criticul literar, teatral și muzical Adrian Simeanu

Martin Vail, de pildă, dovedindu-se și-n prezent pregnant personaj romanesc. Iubit pretutindeni și greu de egalat compozițional. Neapărat de studiat de oricare jurist chitit pe succes real. Sfătuiește, știutor, un coleg de breaslă în viață. Astăzi, publicist, semnatarul ăstei tablete. Succintă, dar izvorâtă din plăcerea imens-a lecturii tripletei literare menționate-n subsol. Combinație nemuritoare de psihologie, drept și talent scriitoricesc vădit, concluzionez.

Neîndoios, meritat omagiu, chiar peste ani, maestre William!   

  *William Diehl, Ființa răului, Chipul răului, Domnie în iad, editura RAO, 1993, 1997, 2001      

surse foto: Fantastic Fiction, editura RAO           

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Compania autohtonă Elis Pavaje își extinde fabrica din Prahova

Cel mai mare producător român de pavaje, Elis Pavaje,...

Trolere pentru copii – cea mai frumoasă aventură începe atunci când copiii au propriile bagaje

Calatoriile inseamna aventuri, iar pentru copii, fiecare calatorie este...

Carambol cu patru maşini în comuna Moșoaia. Fetiţă de 6 ani rănită în zona feţei

În urmă cu puţin timp, pompierii argeşeni au fost...

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2,...

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...